ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så troligt är det att sajterna blockeras

Aron Andersson · 11 Nov 2014
Uppdaterad 11 Nov 2014

Foto: TT / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Kravet på att blockera The Pirate Bay och Swefilmer kommer troligtvis att avgöras först i Högsta domstolen. Det menar en expert på upphovsrätt.

Flera film- och skivbolag stämmer Bredbandsbolaget för att få internetleverantören att blockera sajterna The Pirate Bay och Swefilmer. Men oavsett resultat kommer troligtvis domen att överklagas.

– Jag tror att det kommer gå ända vägen till Högsta domstolen, säger Sanna Wolk, docent i immaterialrätt vid Uppsala Universitet.

En sådan process tar sannolikt tre till fem år att avgöra och under den tiden riskerar inte användare att sajterna blockeras.

– Så länge det inte finns något avgörande behöver operatören inte blockera sajterna. Om fem år finns det säkert andra tjänster, verkligheten hinner förändras så kunderna kommer nog aldrig att påverkas av det här.​

Även om det alltså kommer att vara fritt fram för användare att fortsätta använda Swefilmer och The Pirate Bay i flera år till så skulle en dom från Högsta domstolen få andra konsekvenser. Den skulle innebära att det blir praxis att internetleverantörer tvingas blockera vissa sajter. I Danmark, Finland, Nederländerna och Storbritannien har domstolar tolkat den europeiska lagstiftningen på detta sätt.

Det finns även ett fall i Österrike som gått hela vägen till EU-domstolen. Den säger att en mellanhand kan förbjudas att ge kunder tillgång till en viss webbplats om rimliga åtgärder redan vidtagits. 

►LÄS MER: Streamar du filmer på nätet? Snart kan sajterna blockeras

►LÄS MER: Bredbandsbolaget: Vi tänker inte blockera sajterna

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro