ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så väljer du det bästa preventivmedlet för dig

Ida Måwe · 21 Sep 2018
Uppdaterad 21 Sep 2018
P-piller, spiral och kondom är några av alternativen när det gäller preventivmedel.

P-piller, spiral och kondom är några av alternativen när det gäller preventivmedel. Foto: Illustration: Eva Fallström


Har du svårt att välja preventivmedel? 
I dag finns en mängd preventivmetoder som passar vid olika behov. Enligt barnmorskan Åsa Enervik är spiral eller p-stav säkrast om du inte vill bli gravid: "De är lång­verkande, sitter på plats och gör sitt jobb".

klar

Artikellänk är kopierad

Vilket preventivmedel som är bäst beror på vilken fas du är i livet. Under vissa perioder är det väldigt viktigt att inte bli gravid, andra gånger kanske det inte spelar lika stor roll.

Enligt barnmorskan Åsa Enervik är det därför viktigt att du funderar på just ditt behov. Spiral och p-stav är långverkande metoder som skyddar och sitter på plats under många år, utan att du behöver tänka på det. P-piller, p-plåster och p-ring är säkra – men här finns ett annat utrymme för glömska. Kondom är det mest effektiva för att skydda sig mot könssjukdomar.

– Utgå ifrån hur viktigt det är med säkerheten. Det är också bra att ha tålamod, ibland tar det tid att hitta den metod som passar, säger Åsa Enervik.

Kan skydda mot cancer

Hon menar att alla läkemedel har biverkningar och sidoeffekter, men att dessa är väldigt individuella. När det gäller preventivmedel kan det exempelvis handla om humör-svängningar, acne eller nedsatt sexlust. Samtidigt kan de som har jobbig pms, svåra menssmärtor eller blöder mycket bli hjälpta av p-piller eller hormonspiral. P-piller kan även skydda mot vissa cancerformer.

– P-pillret har utvecklats och blivit mycket bättre genom året. I dag används minsta möjliga dos hormoner i alla preventivmedel, oavsett om det är p-piller eller hormonspiral. Det finns också en annan bredd, fler valmöjligheter, säger Åsa Enervik.

Prata igenom alternativen

Om du ska välja preventivmedel kan det vara bra att besöka en barnmorska och prata igenom alternativen. I en sådan konsultation kan du ta upp tidigare erfarenheter och få en medicinsk bedömning. Den medicinska bedömningen behövs eftersom det finns riskgrupper som inte bör använda hormonella preventivmedel, exempelvis personer med ärftliga anlag för blodpropp.

Vid konsultationen kan du även ta upp dina farhågor, diskutera biverkningar och sido­effekter.

– Du ska känna dig nöjd och trygg med din preventivmetod. Provar du en metod som inte funkar, så är det bara att gå tillbaka och hitta en annan. Det är viktigt att komma ihåg, avslutar Åsa Enervik.

pil
De säkraste metoderna

P-stav, hormonspiral och kopparspiral skyddar bäst om du inte vill bli gravid. De är användarvänliga och sitter på plats under längre tid. P-piller, p-plåster, p-spruta och p-ring är säkra, men det finns utrymme för glömska.

Pessar och kondom är metoder som kräver en del av sin användare. Kondom är dock ett mycket bra skydd mot könssjukdomar.

Avbrutet samlag är minst säkert.

Källa: Pearl-Index

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Måwe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro