ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så vet du att det är dags att köpa nya löparskor

Evelina Pålsson · 1 Mar 2016
Uppdaterad 13 Mar 2016
Enligt Ewald Henning, professor vid Queensland University of Technology, som studerat hur träningsskor slits sker det mesta av slitaget i början av användandet. Efter 50 kilometer eller fem mil åldras knappt skorna.

Enligt Ewald Henning, professor vid Queensland University of Technology, som studerat hur träningsskor slits sker det mesta av slitaget i början av användandet. Efter 50 kilometer eller fem mil åldras knappt skorna. Foto: TT Nyhetsbyrån/Privat


Löparskor tål många kilometer men håller tyvärr inte för evigt. Metro har tagit hjälp av två experter för att reda ut när det är dags att köpa nya.

klar

Artikellänk är kopierad

Många återförsäljare hävdar att du bör byta ut dina löparskor efter omkring 100 mil men experterna är inte helt eniga. Enligt Ewald Henning, professor vid Queensland University of Technology, som studerat hur träningsskor slits av löpning sker det mesta av slitaget i början av användandet men senare åldras skorna knappt alls.

► LÄS MER: Superkläderna för löpare funkar inte som utlovat

”Efter de första 50 kilometerna håller sig de viktigaste egenskaperna hos skon så som stötdämpning och stabiliteten nästan densamma till dess att man använt skon i upp till 1 000 kilometer”, skriver Ewald Henning i ett mejl till Metro.

Stefan Grau, professor i idrottsvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs Universitet, är inne på samma spår.

– Från att vara nya upp till 800, ja 2 000 kilometer är skorna ungefär det samma beroende på olika faktorer som löpsteg och vikt, säger Stefan Grau.

De båda tipsar om att lägga skorna på ett bord om du är osäker på om skorna är slitna eller inte.

”Kolla bakifrån på hälarna. Om sulan är inåtböjd och öppningen till skorna har blivit väldigt bred så är det dags att byta då pronationskontrollen förmodligen inte fungerar” skriver Ewald Henning.

► LÄS MER: Hunden råkade springa med på halvmaran – kom sjua

Det viktigaste när det kommer till löparskor är enligt Stefan Grau att de sitter stabilt runt vristen. För att ta reda på vilka skor du behöver rekommenderar han dig att gå till en återförsäljare som med hjälp av videoanalys tar reda på hur ditt löpsteg ser ut. Detta för att kunna välja en sko som passar det sätt som du vinklar din fot.

– Det är också viktigt att tänka på om du ska springa i terräng eller på asfalt, säger Stefan Grau.

Att köpa skor och sedan låta dem ligga kvar i kartongen är inget han rekommenderar.

– Det påverkar skorna ganska mycket då materialet torkar ut och bryts ner, säger Stefan Grau.

Det är enligt honom EVA-materialet som bryts ner. Det är en formbar plast som används i mellansulan på både löpar- och promenadskor för att skapa stötdämpning och stabilitet. Enligt Stefan Grau är det oklart när materialet börjar brytas ner men efter ett till två år i kartong så fungerar det inte längre, enligt honom. 

Stefan Grau, professor i idrottsvetenskap.
Stefan Grau, professor i idrottsvetenskap.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro