ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten slår hål på 8 myter om feminism

Malin Hansson · 8 Mar 2016
Uppdaterad 13 Dec 2016
Rebecca Selberg är  lektor i genusvetenskap och slåt hål på några myter om feminism.

Rebecca Selberg är  lektor i genusvetenskap och slåt hål på några myter om feminism. Foto: Irene Pelayo


Feminister hatar män och rakhyvlar men älskar vänsterpartiet och att skratta åt våldsutsatta män. Eller? En genusforskare reder ut vanliga föreställningar om feminismen.

klar

Artikellänk är kopierad

Oavsett om man definierar sig med feminism eller inte är det ett begrepp som många troligen har en del förutfattade meningar om. Därför har vi bett Rebecca Selberg, biträdande lektor i genusvetenskap vid Lunds universitet, att besvara åtta påståenden om feminism.

1. Feminister är manshatare

– Feminismen som rörelse hatar inte män utan betraktar samhället som systematiskt orättvist mot kvinnor – och, på sitt sätt, mot män! Män är inte problemet, sexistiska handlingar och sexistiskt tänkande är det, oavsett om det är män eller kvinnor som utför det.

► Här är 8 feministiska framsteg i Sveriges historia

2. Feministerna vill ta all makt från männen, som inte ska ha någon.

– Feminister anser att samhället systematiskt gynnar män framför kvinnor. Ett känt feministiskt sätt att beskriva detta är att alla maktens huvudvägar i samhället – ekonomin, teknologin, militären, industrin, politiken, vetenskapen – domineras av män. Om vi ska ändra på detta och skapa ett mer jämlikt samhället så kommer det innebära att män som grupp får mindre makt medan kvinnor som grupp får mer makt – i relation till hur det ser ut idag.

3. Feminister förnekar att det finns biologiska skillnader mellan könen

– Nej, det är ganska svårt och onödigt att förneka att det finns biologiska skillnader mellan könen. Ibland ser feminister skäl att påpeka att kvinnors och mäns kroppar skiljer sig åt; som att medicinsk forskning ibland utgår allt för mycket från den manliga kroppen.

Skillnaderna är dock små, och får ingen större betydelse i vardagen. Det vill säga testiklar ger inte mer intelligens, livmodern skapar inte större förkärlek för inredning.

►LÄS MER: DEBATT: Alla kloka människor är feminister

4. Feminister förnekar kvinnors våld mot män och andra orättvisor/övergrepp män utsätts för.

– Jag har definitivt aldrig träffat på en feminist som förnekar att män utsätts för övergrepp, eller att det inte finns våldsamma kvinnor. Däremot är det ett faktum att nästan allt våld begås av män. 2014 var 82 % av de som misstänktes för misshandelsbrott män, enligt BRÅ. När siffrorna domineras så totalt av mäns våld är det rimligt att vi ägnar något mer tid och kraft åt att diskutera kopplingen mellan våld och manlighet.

5. Feminister bär aldrig bh, sminkar sig eller bryr sig om hur de ser ut – och ser ner på dem som gör det.

– Till dig som bara stött dem som klarar av att står emot utseende-hetsen i samhället: grattis, du har människor i din närhet som går sin egen väg. Själv träffar jag mest folk som är som jag: som försöker stå emot kraven på perfekt hy, runda bröst, starka överarmar och långa slanka ben, men inte lyckas särskilt väl.

För många är det en grundläggande feministisk hållning att inte falla för trycket att döma människors utsidor, utan istället respektera människors identitet och kreativitet – oavsett hur den uttrycks.

6. Alla feminister röstar vänster

– En del feminister röstar vänster, en del feminister röstar höger, en del feminister röstar inte alls, en del feminister röstar bara i Melodifestivalen, en del feminister röstar bara i kommunalvalen för de har inte medborgarskap.

►LÄS MER: DEBATT:  Feministdebatten i Sverige styrs av arga genustroll

7. Killar kan inte vara feminister

– Killar kan vara feminister och många killar är feminister. Feminister är alla människor (kvinnor, män, transpersoner, hetero, homo och alla andra) som engagerar sig i den feministiska rörelsen på ett eller annat sätt.

8. Vi är redan mycket mer jämställda än andra länder – så feministerna borde lägga ner

– Sverige är mer jämställt än många andra länder. Det är för att den feministiska rörelsen i Sverige har kämpat hårt och har haft stöd och inflytande inom ett antal partier, som tagit upp eller själva drivit den feministiska agendan. Men varje seger måste försvaras, och varje seger kan bli större. Den feministiska rörelsen kan därför inte lägga ner förrän vi lever i ett samhälle fritt från sexism. Där är vi ännu inte.

►LÄS MER:  Så ”snabbt” blir vi jämställda

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro