ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten slår hål på 8 vanliga argument som används mot feminism

Linnéa Borgert · 8 Mar 2017
Uppdaterad 8 Mar 2017
Enligt Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, är feminism det enda ordet som pekar ut och strävar efter att bryta kvinnors underordning.

Enligt Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, är feminism det enda ordet som pekar ut och strävar efter att bryta kvinnors underordning. Foto: Homer Sykes Archive / Alamy/ Sveriges Kvinnolobby


Det finns många som vill uppnå jämlikhet mellan könen – men som ändå inte vill kalla sig feminister. Metro har listat åtta vanliga påståenden om feminism, som bemöts av Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Jag vill inte kalla mig feminist för jag hatar inte män.

– Feminism handlar om den struktur som innebär att kvinnor underordnas män, och att vara feminist är att vilja förändra den strukturen. Det handlar om att vilja ha en bättre och mer rättvis värld, och har alltså väldigt lite med hat att göra. I en feministisk värld skulle många män må bättre än vad de gör i dag!

LÄS MER: Här är 8 kvinnor vi lärt oss av under året som gått

2. Jag är inte feminist, det behövs inte längre. Sverige är ju mest jämställt i världen.

– Det finns ingen plats på jorden som har uppnått jämställdhet mellan kvinnor och män. Vi har inte jämställda löner, vi har inte lika stort inflytande i samhället, vi delar inte lika på ansvar för hem och familj och mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Det är nog säkert att säga att vi behöver feminismen idag och inom en överskådlig framtid.

3. Jag är inte feminist, det är minst lika jobbigt att vara man.

– Det är viktigt att se att ojämställdheten i samhället framförallt drabbar kvinnor. Det är kvinnor som har lägre lön, mindre inflytande och är mer sjukskrivna och så vidare. Men ibland slår ojämställdheten även mot män som förväntas leva upp till tuffa ”machoideal” och som ofta har sämre relationer till nära och kära till exempel. Feminismen innebär att kvinnor ska få lika rättigheter och villkor att leva sina liv som män.

LÄS MER: Därför finns internationella kvinnodagen

4. Jag vill inte kalla mig feminist. Jag vill inte sätta en titel på mig själv.

– Om du håller med om att det finns en struktur i samhället som innebär att kvinnor är underordnade män och om du dessutom vill ändra på den strukturen så är du feminist. Men du får ju själv kalla dig vad du vill såklart! Frågan är kanske, vad vinner du på att understryka att du inte är feminist?

5. Jag vill inte kalla mig feminist. Varför kan man inte kalla det för något mer neutralt, typ humanism eller jämställdism?

– Jämställdhet är ett politikområde, det handlar om att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män. Humanism handlar om tron på människa och bildning och har inte nödvändigtvis någonting med jämställdhet att göra. Feminism är det enda ordet som pekar ut och strävar efter att bryta kvinnors underordning. Det går utmärkt att vara feminist och humanist eller att kombinera feminism med andra ideologier som till exempel socialism eller liberalism.

LÄS MER: Genusvetaren: Det här är feminism

6. Jag är inte feminist för jag är inget offer.

– Feminism handlar om att vilja förändra samhället och om att uppnå ett jämställt samhälle. Den som för en kamp och vill förändra en struktur är inte ett offer.

7. Jag vill inte kalla mig feminist, ordet har kidnappats av extremfeminister.

– Det finns många slags feminister i Sverige. Nästan alla svenska riksdagspartier kallar sig för feministiska, och de är ju inte särskilt extrema av sig. Om du känner så är det väl bättre att försöka ta tillbaka ordet än att hitta på ett nytt som inte betyder någonting alls?

8. Jag vill inte kalla mig feminist för jag tycker inte att kvinnor ska ha mer rättigheter än män.

– Feminister tycker att kvinnor ska ha lika rättigheter och villkor som män, varken mer eller mindre.

LÄS MER: Här är siffrorna som visar att det fortfarande inte är jämställt

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro