ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten summerar supervalåret

Lisa Rut Sandbladh · 1 Apr 2015
Uppdaterad 1 Apr 2015

Under supervalåret 2014 var det inte bara politikerna som hade det hektiskt, utan även de som följde deras steg. Den politiske kommentatorn Marcus Oscarsson stack ut med sina roliga och pedagogiska analyser och blev snabbt populär bland tv-tittare. Metro Student vill så klart veta mer om den småländske valexperten.

klar

Artikellänk är kopierad

När väcktes ditt politiska intresse? – I årskurs fem och vid USA:s presidentval mellan Bush och Dukakis 1988. Eftersom politik och media är mina stora intressen är rollen som politisk kommentator och expert i tv en drömkombination.

Hur stressigt var 2014 för dig? – Ohälsosamt stressigt. Det går dock bra om det är under begränsade perioder. Mitt knep är att sova middag! Mycket skönt. Mer ledighet är något jag med tilltagande framgång jobbar på – när man blir 65 är det inte för få jobbmöten man kommer att ångra. Det gäller att inse att det saknas linjär koppling mellan nedlagd jobbtid och utfallet. Men när jag väl är ledig så tycker jag om att träna på gymmet eller i joggingspåret. Jag reser också gärna.

Vad förvånade dig mest under supervalåret 2014? – Folkpartiets och Miljöpartiets låga valresultat. Planerna på extra val var också en stor skräll.

Och vad tänkte du när extra valet blev inställt? – Bu, vad tråkigt! Jag älskar politik och särskilt valkampanjer, valreklam, debatter och valvakan. Tur att det snart är val i Storbritannien, Finland, Danmark, Polen, Spanien och Kanada.

Om man googlar dig hittar man inte så mycket. Hur hemlig är du? – Ungefär lika hemlig som Agent 007.

Vad är största skillnaden mellan att bevaka svensk politik och amerikansk? – I USA är det mer action, mer ös, mer underhållning och fart och fläkt. Amerikansk media förvandlar valkampanjen till en Hollywoodthriller och det gillar jag. I Sverige framställs ofta politik som något vi fått för våra synders skull.

Vad tycker du politiker i allmänhet kan göra bättre? – Det är lätt att klaga, men svenska politiker har väldigt många fördelar jämfört med omvärlden. Något de dock kan göra bättre är att tala på ett enklare sätt, visa mer känslor och tala rakare till väljarna.

Vilken är den vanligaste frågan du får? – Vad jag röstar på. Men jag är snarare sakpolitisk än partipolitisk. Alla partier har något bra och dessutom skiftar partiernas profil från val till val. I min roll är det också viktigt att vara lyhörd och lyssna på nya infallsvinklar och argument. Jag ger ros och ris till alla partier.

Vad är det som är så roligt med politik? – Allt. Att göra partitester, lyssna på vilda debatter, ta ställning och få vara med och bestämma. Det handlar om ditt och mitt liv. Politik är passion! Jag tror nästan alla bryr sig om politik, det politiska ointresset är överdrivet. Sverige är nästan världsmästare i högt valdeltagande.

Om ens kurskamrater skulle vara ointresserade av politik, hur får man dem att bry sig? – Fråga om de vill ha jobbskatte­avdrag, skattehöjning, kärnkraft, ­satsning på tåg, feminism eller NATO. Då vaknar de till!

Vad är det konstigaste med ditt jobb? – Att man står i ett ganska tyst rum och talar med ett par personer och vips har en miljon sett samtalet. För den ovane är nog det mest annorlunda att bli igenkänd överallt.

Och vad är det bästa? – Att få prata om världens roligaste ämnen – politik och val! 

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Rut Sandbladh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro