ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten svarar: Kan världen hjälpa Syrien ur katastrofen?

Linnea Gustafson · 6 Apr 2017
Uppdaterad 6 Apr 2017
Damaskus, Syrien. Folkliv i basaren.

Damaskus, Syrien. Folkliv i basaren. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT


Den humanitära katastrofen till följd av inbördeskriget i Syrien är ett faktum. Hittills har hundratusentals dött i eller flytt från kriget. Efter den brutala giftgasattack som inträffade i Khan Skeikhun har frågan rests igen: hur kan den civila befolkningen få drabbas så fruktansvärt innan det stoppas? Och vem kan stoppa det? Metro har pratat med Mellanösternexperten Per Jönsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Som privatperson kan man skänka pengar till diverse hjälporganisationer som finns på plats för att stödja de krigsdrabbade med hjälpkonvojer, men de kommer knappast stoppa kriget. Så hur kan det stoppas? Metro har intervjuat Per Jönsson för att reda ut hur framtidsutsikterna ser ut för Syriens befolkning.

Per Jönsson har följt utvecklingen i Mellanöstern under många år. Bland annat som utrikesskribent för Dagens Nyheter och redaktör samt direktör för Utrikespolitiska institutet. Han menar att förutsättningarna för hur länderna kan hjälpa situationen beror på vad man vill.

– Iran vill till varje pris att Assad-regimen ska överleva och vara trogen och lierad till Irak så som den har varit i flera decennier.

– Ryssland har en mer halvhjärtad ställning på Assad-regimens sida. För dem spelar det ingen roll om det är Assad eller någon annan som styr, bara de kan befästa sitt inflytande i Syrien, säger Per Jönsson.

Under det extrainsatta säkerhetsrådsmötet efter gasattacken i tisdags sa USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att USA kan komma att agera ensamma.

– Jag tror att det bara är tomma ord. Det påminner om när Bush-administrationen i september 2002 sa att ”FN har gjort sig irrelevanta, nu måste de rättrådiga krafterna av USA invadera Irak”.

Men att USA skulle göra den typen av militära ingripanden i Syrien är inte troligt.

– USA skulle då hamna i direkt kollisionskurs med Ryssland, vilket skulle vara en invitation till världskrig. Jag är säker på att det inte kommer inträffa.

Vart står USA nu? 

Tidigare ville USA hjälpa rebellerna att störta Assad-regimen. Även Saudiarabien och andra sunnimuslimska länder hade samma mål, men nu har siktet ändrats.

– Rebellerna har tagits över av islamistiska extremister som inte ens Saudiarabien vill ta i, till exempel IS. Därför har USA inriktat sig i princip enbart på att bekämpa IS i Syrien och Irak. Både Obama och Trump har funnit sig i det obehagliga faktum att Assad-regimen kommer sitta kvar efter det här. De har i stort sett vunnit kriget nu, säger Per Jönsson.

I September 2015 listade KIT fyra olika alternativ för hur kriget i Syrien skulle kunna få en upplösning. Det stod mellan att en sida vinner, fred genom förhandlingar, att landet splittras eller att det blir en politisk lösning.

Lutar det nu mest åt att det är en sida som vinner och är den sidan Assad-regimen? 

– Ja, men å andra sidan har Ryssland ett politiskt intresse i att omvärlden inte ser Putin som en krigsman, utan som den som fått slut på kriget. Vilket då skulle kunna betyda att upplösningen sker genom fredsförhandlingar. Putin skulle vinna på det dels för sin egen prestige och för Ryssland, men också för att kunna pressa och locka EU-länder och även Japan till att ställa upp ekonomiskt med återuppbyggnaden av Syrien.

När det kommer till FN kan de inte göra något för att påverka. De är inte mer än sina permanenta medlemmar i säkerhetsrådet och har haft väldigt tålmodiga och skickliga medlare i Syrienkonflikten, men kan inte få parterna att gå ihop om de inte vill gå ihop, menar Per Jönsson.

Vilken roll har EU? 

– EU har varit passiva och inte gjort någonting. Det är först nu när återuppbyggnaden kommer på tal som EU väntas bidra ekonomiskt.

Hur lång tid kan det ta? 

– Jag tror det kommer upphöra relativt snart. Assad-regimen har i stort sett segrat. Det är Idlib-provinsen (där gasattacken skedde) kvar som styrs av Al-Nusra fronten som är lierade med Alquida. Det kommer inte bli något internationellt uppror när Assad-regimen slår ned dem eftersom det finns ett FN-beslut på att utplåna dessa rebellstyrkor, säger Per Jönsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro