ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten tipsar: Det här bör du tänka på när du väljer gymnasium

Sofie Lundmark · 17 Okt 2016
Uppdaterad 24 Okt 2016
Att välja gymnasieskola kan kännas jobbigt och svårt. Studie- och yrkesvägledaren Annika Karlsson ger sina bästa tips kring vad du ska tänka på när du börjar gymnasiet.

Att välja gymnasieskola kan kännas jobbigt och svårt. Studie- och yrkesvägledaren Annika Karlsson ger sina bästa tips kring vad du ska tänka på när du börjar gymnasiet. Foto: Anna Thanner


Det är vanligt att oroa sig inför första dagen på gymnasiet. Kommer jag att trivas, hitta nya kompisar och klara tempot i utbildningen? Frågorna är många. Studie- och yrkesvägledaren Annika Karlsson, på Pauliskolan i Malmö, hjälper dig med goda råd och tips på vägen.

klar

Artikellänk är kopierad

Studie- och yrkesvägledarnas uppgift är att ge alla elever en bra och nyanserad bild av de möjligheter som finns.

LÄS MER
Fyra tips – tänk på det här när du väljer gymnasium

Annika menar att det är viktigt att vara seriös med gymnasievalet och att det bästa du kan göra är att verkligen tänka igenom vad du vill. – I vissa fall går det att ändra sig, men det bästa är att samla på sig så mycket information som möjligt. Var lyhörd och välj det du själv vill, välj inte utifrån vad dina kompisar tycker. Men det kan vara bra att diskutera igenom ditt val med personer som känner dig på djupet, säger Annika.

Alla skolor har öppna hus där elever och föräldrar kan få bra information om de olika programmen. Det finns också möjlighet att skugga befintliga elever på olika skolor och på så sätt få följa med in i klassrummen, träffa lärarna och få en känsla för hur utbildningen är utformad. 

LÄS MER
Här är expertens bästa tips inför gymnasievalet

En av de största skillnaderna mellan grundskola och gymnasium är kursutformningen. – I grundskolan har du möjlighet att höja dina betyg under ett helt år och kanske lägga in en extra växel när högstadiet närmar sig sitt slut. I gymnasiet betygssätts du istället kontinuerligt, vid varje avslutad kurs. På vissa utbildningar kommer det första betyget redan innan första jullovet.

Flera grundskolor präglas av en intim miljö där många känner varandra. När du börjar gymnasiet kan skolan vara större med fler elever och lärare, och fler lokaler att hitta till. Att vara ny kan vara både spännande och oroande på samma gång. – I dag finns det dock stora möjligheter att lära känna klassen redan innan skolstart tack vare sociala medier. Mitt bästa tips till elever som känner sig nervösa inför skolstarten är att vara öppet sinnade. Tänk på att alla känner exakt likadant, avslutar Annika Karlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofie Lundmark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro