ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten tipsar: Så kör och backar du med släpvagn

Daniel Cederlund · 27 Apr 2017
Uppdaterad 27 Apr 2017
 Det vanligaste misstaget är att man glömmer att hissa upp stödhjulet, enligt Ulrika Blomberg, rental manager på OKQ8.

Det vanligaste misstaget är att man glömmer att hissa upp stödhjulet, enligt Ulrika Blomberg, rental manager på OKQ8. Foto: TT


Flytt, ny soffa eller storstädning. Med våren på ingång radar anledningarna till otympliga transporter upp sig. Men var inte rädd – att köra bil med släpvagn är inte så svårt som du tror. Här är expertens tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Har balkongen blivit en provisorisk återvinningscentral över vintern? Eller har du äntligen sålt den där hörnsoffan du har hatat sedan dagen du köpte den? I så fall har du samma släphyrarcykel som alla andra – vi närmar oss nämligen den stora släphyrarboomen.

– Folk är ju lite oroliga inför att köra släp så de flesta tycker att det är skönare att hyra släpvagn när det är bar mark ute. Och när snön smälter bort ska det städas i trädgården och nya utemöbler köpas, så det är ganska naturligt att det är nu de flesta behöver släp, säger Ulrika Blomberg, rental manager på OKQ8.

De allra flesta av oss kör inte släp på vare sig daglig eller årlig basis. Så att det känns lite olustigt att köra med släpvagn är inte konstigt menar Ulrika Blomberg.

– Det är väl så det är med allt när man är nybörjare. Nu kör jag väldigt mycket med släp och tänker knappt på att det är något konstigt. Men är du osäker gäller det att öva. Prova på att backa och köra runt lite med släpet innan det är skarpt läge så att det känns bra när du väl kommer ut i mer trafikerade situationer.

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör när de kör med släp?

– Det är tyvärr att man glömmer att hissa upp stödhjulet ordentligt. Om det inte fästs ordentligt är risken stor att stödhjulet slår i marken när du kör och går sönder. Så det är något som kan vara bra att tänka på.

Och på tal om att fästa saker rätt – hur säkrar jag egentligen lasten korrekt?

– Tumregeln är att inget får ligga löst, oavsett om du har ett öppet släp eller ett med kåpa. Om en tung fåtölj står löst i ett släp med kåpa kan den åka omkring om du gör en hastig inbromsning, vilket både kan påverka bromssträckan och få vagnen att kränga. Alla släp vi hyr ut, och vanligtvis alla andra också, har öglor där du kan fästa spännband så att lasten sitter fast ordentligt. Och glöm inte: du får inte köra mer än 80 km/h med släp. Gör du det ökar risken för att släpet får sladd.

pil
Ulrika Blombergs bästa tips till dig som ska hyra släp:

Var inte oroligMånga tycker att det är lite jobbigt att köra med släp och att det känns fånigt att misslyckas. Det är nonsens! Alla är vi nybörjare någon gång, så öva på att backa om det är det du är osäker på. Vill du inte backa alls? Åk någonstans där det finns vändplan eller gott om utrymme så behöver du inte oroa dig för det. Att köra med släp är lätt, smidigt och praktiskt –  oroa dig inte.

Vad ska du göra?Gå igenom ditt behov innan du hyr så att du får ett släp som passar. Om du ska frakta en fin gammal soffa kan det vara bra att ha ett släp med kåpa ifall det regnar, och ska du bygga trall behöver du ett släp som går att öppna i bakdelen. Är du osäker kan du fråga uthyraren så att det blir rätt.

Hur länge behöver du släpet?Om du ska köra skrot till återvinningscentralen kanske det räcker med att du hyr släpet ett par timmar. Då är det onödigt att hyra ett helt dygn. Kolla med din uthyrare vilka alternativ som finns.

Markera uthängande lastOm du ska köra virke till ett trallbygge kommer brädorna att hänga utanför släpet. Skulle lasten hänga ut mer än en meter baktill måste du markera det med en flagga eller vimpel för att förenkla för bakomvarande fordon att se din last.

Lasta inte för mycketAlla bilar som har en dragkrok får dra en släpvagn med en totalvikt på 750 kilo. Därför är det viktigt att kolla vikten på vagnens konstruktion som oftast finns på släpets axel. På så vis kan du räkna ut hur mycket du får lasta. Väger släpet 300 kilo får du exempelvis lasta 450 kilo. Det kan vara lite svårt att räkna ut vikten på lasten, så är du osäker – åk två vändor i stället.

pil
Guide – så kopplar du på släpet

Kontrollera följande innan du åker:

• Att kopplingen fäster ordentligt på dragkulan.

• Att säkerhetsvajern är fäst i öglan under bilen.

• Se till att elkabeln mellan släp och bil fungerar. Efter att du satt i kontakten kontrollerar du att alla lampor på släpet fungerar som de ska.

• Hissa upp stödhjulet och se till att det sitter fast ordentligt.

pil
Guide – backa med släp

Så länge ekipaget rullar framåt känns det lugnt. Men när släpet ska backas kan svettningarna tillta för den ovane. Här är släpexperten Ulrika Blombergs tips för dig som vill köra ohämmat med släpvagnen, framåt och bakåt.

1. Öva

Att backa med släp blir spegelvänt, när du svänger höger åker släpet åt vänster – så lägg lite tid på att bli van. Om det känns läskigt och att du inte har kontroll över släpet när du backar finns det en enda sak att göra – öva. Sätt dig inte i läget att hamna i tät trafik med släpet om du är det minsta osäker utan öva på en lugn plats innan du går ut i skarpt läge.

2. Ha med dig en kompis

Det kan vara svårt att veta hur långt ekipaget är om man är ovan. Då är det en fördel att ha med sig en kompis som kan stå utanför bilen och guida en genom backningen för att undvika olyckor.

3. Börja om

När släpet hamnar fel, börja om i stället för att försöka korrigera. Det är enklare att åka fram några meter och räta ut släpet än att försöka räta ut det medan du backar. Så var aldrig rädd för att börja om från scratch.

4. Använd enbart speglarna

Om du både använder backspeglarna och vänder dig om och kikar ut genom bakrutan kan det bli virrigt. För att inte krångla till det för hjärnan i onödan är det bra att bara titta genom speglarna.

5. Se till att du slipper backa

Tycker du fortfarande att det är jobbigt att backa? Det går oftast att undvika genom att använda vändplatser eller lätt trafikerade områden för att undvika hamna i den situationen.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro