ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten tipsar: Det ska du tänka på när du köper sommarstuga

Anton Gustafsson · 23 Mar 2019
Uppdaterad 23 Mar 2019
Per-Arne Dahl är analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Per-Arne Dahl är analyschef på Svensk mäklarstatistik. Foto: TT/Privat.


Trots vädret närmar sig sommaren med stormsteg. Nu är det högsäsong för att köpa sommarstuga. Per-Arne Sandegren är analyschef på Svensk mäklarstatistik och han ger sina bästa tips på hur man ska tänka när man köper fritidshus.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Tänk på ekonomin och gör en budget

Att göra en budget innan man hittar drömsommarstugan är det viktigaste att tänka på inför köpet, enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

– En sommarstuga är lyxkonsumtion, det är oftast något man egentligen inte behöver men som man ändå vill satsa på, och det rör sig ofta om en ganska stor investering. Så innan man blir förälskad i någon stuga så måste man sätta sig ner och göra en budget. Vad får det kosta? Är det här en extrakostnad som vi har råd med? Är frågor man måste ställa sig. Tänk också på att det tillkommer flera fasta kostnader efter att du har köpt själva stugan så som el, uppvärmning, vägavgifter och resekostnader till och från stugan, säger han.

2. Hur ska du använda stugan?

Det är även viktigt att ha klart för sig när man ska använda fritidshuset. Om man vill kunna åka dit en vardagskväll eller över helgen eller om stugan främst är till för långa semesterperioder.

– Är det en stuga som du ska kunna åka ut till en tisdagkväll och lite då och då kan den ju inte ligga 18 mil bort. Men om det är en stuga du bara hade tänkt använda under semestern kan den ligga längre bort, och ju längre bort från storstäderna den ligger desto billigare är den oftast, säger Per-Arne Sandegren.

3. Ska stugan användas bara på semestern eller året om?

Det är väldigt viktigt att ha klart för sig när man vill använda stugan. Om man har tänkt att kunna vara där året om finns det några viktiga saker man måste ta reda på först.

– Om man vill kunna använda stugan året om måste man ta reda på om stugan går att bo i på vintern med isolering, uppvärmning och rinnande vatten. I många sommarstugeområden stängs vattnet av på vintern, för att spara ledningarna. Sophämtningen kan också vara indragen när senesten är över på vissa platser, säger Per-Arne Sandegren.

Att göra en budget innan man börjar leta sommarstuga är det absolut viktigaste enligt Per-Arne Sandegren.
Att göra en budget innan man börjar leta sommarstuga är det absolut viktigaste enligt Per-Arne Sandegren.

4. Fundera över vilken standard du har tänkt dig

Vill du bo spartanskt mitt ute i skogen där du måste gå på dass och dricka regnvatten? Eller vill du ha det lika bekvämt som hemma på semestern?

– Det finns ett väldigt brett spektrum på sommarstugor. Från billiga torp i inlandet med dass till betydligt lyxigare varianter med alla moderna bekvämligheter. Här är det såklart viktigt om det finns eget rinnande vatten till exempel, för det är ingen självklarhet, säger Per-Arne Sandegren.

5. Använd dig av en besiktningsman

Det finns en stor undersökningsplikt hos köparen när man köper en bostad eller sommarstuga. Därför kan en besiktningsman vara väl spenderade tusenlappar i slutändan.

– När man köper ett hus av den här typen är det jätteviktigt att kolla husets, stomme, grund och tak. Man ska aldrig investera hundratusentals, och ibland miljontals, kronor, innan man kontrollerar sådana saker. Och om man inte har väldigt god kunskap om de här sakerna måste du ha med dig en besiktningsman. Besiktningsmannen letar fel och brister i en fastighet och ger dig en riskanalys. De kan även ge dig tips om vad som behöver göras och när, säger Per-Arne Sandegren.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro