ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Utan pengar är det sannolikt att Cypern lämnar eurosamarbetet

Anders Göransson · 21 Mar 2013
Uppdaterad 21 Mar 2013

Krisdrabbade Cyperns framtid som euroland är i farozonen sedan parlamentet sagt nej till att bankkonton ska tvångsbeskattas. Kan landet skrapa ihop pengarna som krävs – eller blir det konkurs och utträde ur eurosamarbetet? SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

1.  Engångsskatten på banktillgångar röstades ner. Kan Cypern få fram 5,8 miljarder euro – kravet för att få nödlån – på annat sätt?

– Vägarna ut för Cypern är få. Ett alternativ vore att höja skatterna, men problemet är att pengarna måste fram här och nu. Nu hoppas man på nya ryska lån, men frågan är vad Ryssland då kommer att kräva för motprestation.

2.  Vad händer om Cypern inte får något nödlån?

– Då har inte staten pengar, och inte heller bankerna. Då väntar någon form av kollaps. I första hand en betalningsinställelse för landet Cypern. I så fall verkar det sannolikt att Cypern lämnar eurosamarbetet.

3.  Vad skulle det betyda för euron?

– Jag tror att det är hanterbart – Cypern står för bara 0,2 procent av eurozonens ekonomi. Det man är rädd för är smittoeffekterna. Om man öppnar Pandoras ask och visar att ett euroland kan lämna samarbetet – då finns det risk att funderingarna kommer: Är detta en väg som kan prövas av andra länder?

4.  Hur skulle Cypern påverkas av att lämna euron? Skulle de rent av tjäna på det?

– Det skulle i så fall vara en fara för hela eurosamarbetet. Det kan låta konstigt, men det får inte bli en alltför lätt väg för Cypern, för då kan det locka andra länder att i stället för att gå igenom nödvändiga stålbad ta en enklare väg ut ur problemen.

5.  Hur mår egentligen eurosamarbetet?

– Flera av euroländerna är fortfarande i kris ekonomiskt, finansiellt och politisk. Det är länder som Spanien, Portugal , Italien, Grekland och Irland. Man kan heller inte plocka undan Frankrike från den listan.  – Det finns egentligen bara en stark ekonomisk ryggrad bland de 17 länderna i eurosamarbetet, och det är Tyskland. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro