ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten: Då är det ett terrorbrott

Carl-Fredrik Eriksson · 20 Dec 2016
Uppdaterad 20 Dec 2016
Terrorforskaren Hans Brun förklarar vad som krävs för att ett brott ska klassas som ett terrorbrott.

Terrorforskaren Hans Brun förklarar vad som krävs för att ett brott ska klassas som ett terrorbrott. Foto: REUTERS/TT


Det är fortfarande oklart om händelsen i Berlin är en terroristattack. Och vad krävs för att det ska klassas som ett terrorbrott? Metro har pratat med forskaren Hans Brun.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan tidigare finns det en internationellt allmänt accepterad definition av vad som är terrorism. Och nuförtiden finns det också en svensk lagstiftning som bygger på en EU-definition.Där hittar man ett 20-tal brott som redan är straffbara, som till exempel mord, berättar terrorforskaren Hans Brun.– Sen krävs det dessutom att handlingen eller brottet rent objektivt har medfört en skada på staten och att gärningsmannen har haft ett uppsåt att göra det här för att till exempel injaga frukta hos befolkningen eller en viss befolkningsgrupp eller påverka myndigheternas beslutsfattande på något sätt, säger han.

Det är fortfarande inte fastställt om händelsen i Berlin klassas som ett terrorbrott, men så kan, enligt gällande lagstiftning i Europa, bli fallet.– Nu vet vi inte vad gärningsmannen har haft för uppsåt eftersom polisen inte har gått ut med den informationen så vi får avvakta utredningen. Men rent teoretiskt så skulle det här mycket väl kunna utgöra ett terrorbrott, men för att kunna fastslå det måste vi veta gärningsmannens uppsåt med det hela, säger Hans Brun.

Vad ska då framkomma för att det här inte ska klassas som ett terrorbrott? Hans Brun säger att mannen till exempel kan ha varit psykiskt förvirrad och inte vetat vad han gjort.– Han kanske gjorde det här av svartsjuka. Nu tror inte jag på det men det är ett exempel. Gärningsmannens motiv är avgörande.

Det går inte att säga hur lång tid det tar innan polisen kan fastställa att det rör sig om ett terrorbrott. Det beror på hur pass samarbetsvillig den misstänkte är och ifall polisen kan få fram information som tyder på ett terrorbrott – i till exempel hans dator eller telefon.Men klart är att han inte behöver vara en del av ett nätverk för att detta ska kunna klassas som terrorism.– Man kan mycket väl vara ensam och ändå åtalas för terrorbrott, det är fullt möjligt. Anders Behring Breivik var till exempel ensamagerande.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl-Fredrik Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro