ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Då är det olagligt att skicka en dickpic

Filip Häggberg · 29 Okt 2017
Uppdaterad 30 Okt 2017
Om mottagaren inte har samtyckt till att ta emot en dickpic är det alltid olagligt.

Om mottagaren inte har samtyckt till att ta emot en dickpic är det alltid olagligt. Foto: Shutterstock/IBL


Att skicka en bild på sitt kön kan vara olagligt. Men spelar det någon roll vem som skickar en dickpic, och vem som tar emot den? Metro har pratat med kriminologen Nina Rung och ställt frågan om en dickpic kan vara mer eller mindre allvarlig.

klar

Artikellänk är kopierad

I kölvattnet av #metoo-kampanjen har diskussioner om sexuella ofredanden, övergrepp och trakasserier tagit ordentlig fart.

Allt fler har valt att berätta offentligt om hur de blivit utsatta. Bland dem en kvinna som under flera år arbetat på Svenska fotbollförbundet som vittnat om hur tre före detta landslagsspelare skickat bilder på sina kön till kvinnliga anställda på förbundet.

Metro ringde upp kriminologen Nina Rung för att reda ut vad som gäller vid just oönskade penisbilder, eller dickpics som de vanligtvis kallas, och presenterade tre fiktiva scenarier.

Jag chattar med någon på Tinder, vi har aldrig träffats. Han skickar plötsligt en dickpic.

– Då handlar det om offrets upplevelse. Om du upplever att det är en kränkning, så är det ett sexuellt ofredande. Upplever du det som ett härligt sätt att flirta, så är det inte det.

Under en kväll får jag, helt oannonserat, en dickpic från chefen.

– Det skulle jag anse som ett sexuellt ofredande. Dels står du i en beroendeposition till honom, och dels är den helt oombedd. Det skulle vara en kränkning av din sexuella integritet, så det är ett sexuellt ofredande.

Min pojkvän skickar en dickpic till mig, utan att jag bett om det.

– Där kan man tänka sig att det finns ett samtycke, även om man inte bett om just den här bilden. Man har gissningsvis en sexuell relation och en samtyckesidé att man delar den typen av bilder med varandra, om man gjort det tidigare. Det skulle kunna innebära att det inte blir ett brott. Då ska den som får bilden uppleva sig sexuellt kränkt, vilket inte är så troligt.

Är en dickpic alltid olaglig?

– Så länge det inte är med samtycke är det alltid olagligt. Men det är upp till den som får bilden, om den anser sig ha blivit sexuellt kränkt. Eller om personen som skickar har ämnat att sexuellt kränka den som får bilden. Ett sexuellt ofredande bygger på att man ska ha kränkt någons sexuella integritet, säger Nina Rung.

Nina Rung är kriminolog och genusvetare.
Nina Rung är kriminolog och genusvetare.Foto: Foto: Infinity Studio

Kan det vara mer eller mindre allvarligt?

 – Ja, det är inte alltid lika allvarligt. Främst tittar man på om en vuxen har skickat till ett barn, alltså till någon som är under 15, och då är det ett grövre brott. Om båda två är 15 år eller yngre så blir det inte lika allvarligt.

Om du står i en beroendesituation till någon, exempelvis en chef, påverkar det också allvarlighetsgraden.

– Ett sexualbrott blir alltid grövre om du står i maktposition eller beroendesituation till någon. En chef mot en underställd, till exempel. Det är mer allvarligt än om det är någon som du inte står i beroendesituation till, säger Nina Rung.

pil
Tre personer som dömts

Skickade penisbilder till arbetskamrat

En 40-årig man skickade flera bilder på sin penis till en kvinnlig kollega. Vid ett tillfälle tryckte sig mannen också mot kvinnan när han hade stånd.

Dömdes för sexuellt ofredande till villkorlig dom, samt att betala ett skadestånd på 10 000 kronor till den drabbade kvinnan.

Tidigare ”Idol”-deltagare skickade penisbilder till minderårig flicka

En man, som tidigare deltagit i sångtävlingen Idol, skickade flera bilder på sin penis till en minderårig flicka. Han ska dessutom ha skickat en video till henne där han onanerar.

Dömdes för sexuellt ofredande vid två tillfällen, till villkorlig dom och 40 dagsböter á 50 kronor, totalt 2000 kronor, samt att betala ett skadestånd på 17 000 kronor till den drabbade flickan.

49-åring skickade penisbild till sonens ex

Mannen behöll kontakten med den 19-åriga kvinnan efter att hon gjort slut med hans son. Efter en tid skickade den 49-åriga mannen en bild på sin penis, vilket ogillades av kvinnan.

Dömdes mot sitt nekande för sexuellt ofredande, till 40 dagsböter á 200 kronor, totalt 8 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro