ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten: Därför har appen Vero blivit viral

Linus Lindgren · 2 Mar 2018
Uppdaterad 2 Mar 2018
Det ska bli lätt att dela och och få bok- musik- och filmtips på Vero säger Elin Häggberg.

Det ska bli lätt att dela och och få bok- musik- och filmtips på Vero säger Elin Häggberg. Foto: Teknifik/Vero


Vero är ett socialt medie som har blivit väldigt omtalat de senaste veckorna. Metro tog hjälp av en expert för att reda ut hur appen fungerar och varför den blivit viral.

klar

Artikellänk är kopierad

Vero är egentligen inte en ny app, den grundades redan 2015. Men de senaste veckorna har Vero blivit allt mer omtalad och användarantalet har ökat med flera hundra tusen de senaste dagarna, enligt appens skapare.

Men vad är Vero egentligen? Vi tog kontakt med Elin Häggberg för att få svar. Hon driver teknikbloggen Teknifik.se och var en av de första svenskarna som skrev om Vero.

Vad är vero?

– Det är som en sorts mix av Instagram och Facebook. Jag tycker att det påminner lite om Tumblr för man kan göra samma typer av inlägg. Man kan ge film- och musiktips och liknande. Veros tanke är att det ska vara ett mer sanningsenligt socialt medie.

Sanningsenligt, hur då?

– Som användare kan man gradera sina vänner. Antingen som nära bekant, vän och nära vän, sen kommer flödet baseras på det. Sen kommer det inte vara några annonser på Vero. Flödet kommer vara kronologiskt och Vero samlar inte in någon data från sina användare.

Vad postar man på Vero?

– Man kan posta bilder, filmer, platser och så vidare. Man kan också posta länkar på ett snyggt och enkelt sätt. Just att posta länkar är väldigt svårt på Instagram och många har klagat på det.

Hur kommer det sig att Vero har blivit så stort?

– Mellan den 20 och 21 februari tror jag att det ska ha varit tatuerings- och cosplay-communityn som bestämt sig för att gå över från Instagram till Vero. Instagram har fått väldigt mycket kritik på senaste tiden när de slutade ha ett kronologiskt flöde. Andra förändringar som Instagram har gjort att stora profiler har tappat följare och sen har det också blivit mer reklam. När några communities började pusha för att gå över till Vero blev det en viral effekt.

Kommer Vero att döda Instagram?

– Jag tror att det är väldigt svårt att döda instagram. Det har gjorts försök tidigare med nya sociala medier. Oftast blir inte hypen så stor eller så gör folk en profil, man går in några gånger och sen dör det ut. Folk tröttnar för att det inte är någon där, det händer liksom inget. På Instagram och Facebook finns oftast alla som man vill följa. Det kräver ganska mycket att alla användare ska byta till något nytt.

Har Vero det som krävs för att bli stort?

– Ett stort problem som Vero har är att de inte erbjuder något som är nytt. Det är liksom ett hopkok av andra sociala medier i en snygg förpackning. När till exempel Snapchat kom erbjöd de massor med nya funktioner vilket lockade användare. Det gör inte Vero.

Hur tjänar Vero pengar om det inte finns några annonser på sidan?

– Om man exempelvis länkar en låt på Vero och en person köper den så får Vero några procent av försäljningen. De skriver att det är gratis just nu, men att det i framtiden kommer kosta några få dollar per år att vara medlem.

Googlesökningarna på Vero har ökat kraftigt de senaste dagarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro