ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Därför presterar vi sämre i öppna kontor

Anna Åslund · 14 Maj 2018
Uppdaterad 14 Maj 2018
Tomas Dalström är författare till boken ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag – så kan du återställa den".

Tomas Dalström är författare till boken ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag – så kan du återställa den". Foto: Privat/Shutterstock


Kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor jobbar emot vår egen kreativitet på jobbet. Enligt författaren och föreläsaren Tomas Dalström måste vi ges utrymme att arbeta ostört och i egna rum för att ha möjlighet att nå vår fulla potential.

klar

Artikellänk är kopierad

Öppna kontor som flex- och aktivitetsbaserade kontor är förödande för vår produktivitet på jobbet. Det menar Tomas Dalström, som skrivit boken ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag – så kan du återställa den”. När vi jobbar med en uppgift har vi kontakt med vårt arbetsminne och där ryms det inte mer än ett telefonnummer. Arbetsminnet raderas och fylls på med ny information hela tiden.

– När det händer något i ett öppet kontor så är man genast där och lyssnar och tittar. Om du håller på att skriva något befinner du dig i en medveten skrivprocess. Om du blir störd avbryts den processen och det kan ta 25 minuter för dig att komma tillbaka till där du var. Det tar alltid tid, det är inte som att tända och släcka en lampa, säger han.

Enligt Tomas Dalström inrättar allt fler företag aktivitetsbaserade kontor i dag. I den typen av kontor har de anställda inga fasta platser, utan väljer miljö utifrån vilken typ av arbetsuppgift de jobbar med. Det finns både större sociala ytor och tysta rum. Problemet med den här valfriheten menar Tomas Dalström är att den inte används på rätt sätt. Vi har för vana att sätta oss med våra favoritkollegor och ofta stör vi varandra utan att ens vara medvetna om det. Vi går heller inte undan när vi behöver jobba ostört.

– Vissa får mer energi av öppna kontor och tycker om dem eftersom de är sociala. Andra får mer energi av att det är tyst. Men bara för att vissa trivs bättre i öppna kontor så betyder det inte att de personerna presterar bättre.

Att aktivitetsbaserade ökar i popularitet tror han beror på att det betraktas som trendigt och att det dessutom ofta gör det möjligt att få in fler anställda på ytan. Han menar att arbetsgivare tror att de tjänar pengar på den här typen av kontorslösningar.

– Men om man lägger ihop besparingarna med den minskade produktiviteten så förlorar man på det. Forskning visar att svenska företag förlorar miljardbelopp på öppna kontor och att produktiviteten minskar med 40 procent på individnivå när vi multitaskar. Kontorslandskap bidrar till ofrivillig multitasking, du blir helt enkelt störd oavsett om du vill det eller inte.

Vilken kontorstyp gynnar vår produktivitet och kreativitet bäst?

– Forskningen visar att vi presterar bäst i cellkontor, alltså i egna rum med dörrar vi kan stänga. Men aktivitetsbaserade kontor kan vara ett bra alternativ om det används på rätt sätt. Om du vet hur hjärnan funkar så kan du också förändra det här om du vill.

pil
Om experten

Namn: Tomas Dalström.

Bor: Stockholm.

Gör: Författare till böckerna ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag – så kan du återställa den” och ”Bäst i text”. Föreläser om hjärnan kopplat till arbetsmiljö.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro