ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten: Därför ska du besöka en Pridefestival i sommar

Anna Åslund · 29 Maj 2018
Uppdaterad 29 Maj 2018
Sandra Ehne är förbundsordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigade, RFSL.

Sandra Ehne är förbundsordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigade, RFSL. Foto: RFSL/Unsplash


Med närmare 50 Pridefestivaler som hålls runt om i Sverige under sommaren kan evenemangen kännas som en självklarhet i samhället. Trots det menar Sandra Ehne på RFSL att det är viktigt att inte förbise arbetet som ligger bakom festivalerna eller glömma orsakerna till att de finns.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Sandra Ehne, förbundsordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigade, RFSL, är Pridefestivaler viktiga ur två perspektiv. Det första menar hon är att det fungerar som en mötesplats för HBTQ-personer och för alla som står för människors lika värde.

– Det andra är att det blir som en strålkastare på HBTQ-politiken. Att vi får en chans att prata om våra rättigheter, hur lagstiftningen ser ut och hur samhällets normer fungerar. Det är en mötesplats och samtidigt helt politiskt avgörande.

De flesta förknippar Stockholm Pride och West Pride med de parader som alltid hålls i slutet av festivalveckan. Det på grund av att de ofta syns och hörs mest, men enligt Sandra Ehne är det viktigt att även se bortom dem för att öka förståelsen för HBTQ-personers situation i samhället.

– Det är en rolig och viktig manifestation, men det är inte bara det som är Pride. Det är roligt om fler personer även ser de politiska samtalen och de privata möten som sker i andra forum. Alla Pridefestivaler, oavsett hur stora eller små de är, består ofta av tre saker i sin grund. Det är fest och häng, politik och debatt och manifestation och parad.

Utöver att gå i en Prideparad eller besöka en festival menar Sandra Ehne att det finns många sätt du kan stötta en Pridefestival på.

– Det kan lika gärna handla om att lyfta en fråga i ett samtal, låna ut lokaler i ett café eller jobba med sin personal i sådana här frågor. Det är ingen i dag som kan tro att det inte finns ett gäng HBTQ-personer i sin personal. Det är en arbetsmiljö- och kompetensfråga.

Pridefestivaler har varit återkommande evenemang i Sverige sedan 1998 då Stockholm Pride hölls för första gången och eventet känns för många som en självklarhet. Trots det är det viktigt att inte ta en Pridefestival för given, inte minst ur ett internationellt perspektiv. Om du vill spela en viktig roll för HBTQ-personers rättigheter ska du besöka en Pridefestival i exempelvis Östeuropa.

– På sådana mer utsatta festivaler är det jätteviktigt att det finns organisationer och politiker på plats från andra länder. Då tvingas polisen att skydda festivalen och paraden. Det blir som en påtryckning, genom att vara med och fira Pride så möjliggör man alltså själva Pridefirandet. Vi blir aktivister bara genom att vara på plats. Det är ett enkelt sätt att hjälpa till på, säger Sandra Ehne.

pil
5 saker som händer under Europride i Stockholm och Göteborg

Konferenser i mänskliga rättigheter

Under varje Europride arrangeras en ”Human rights conference”, en konferens som belyser HBTQ-personers rättigheter i värdlandet, Europa och världen. I år hålls en konferens i Stockholm den 3 augusti och en i Göteborg den 17 augusti. Utgångspunkten för årets konferenser är hur det är att leva som HBTQ-person i Europa i dag och särskilt fokus kommer att ligga på transpersoners rättigheter.

Gala med tema burlesque och drag

Den 17 augusti bjuds det in till Drag- och burlesquegalan i Europride Park i Göteborg. Dragqueens, dragkings och akrobater kommer att bjuda på show och eventet gästas även av en världskänd dragqueen och vinnare av den amerikanska serien RuPauls Dragrace.

Singalong med Eurovisiontema

I Europride Park i Stockholm är det tema Eurovision den 2 augusti. Kvällen inleds med operasingalong innan det återkommande eventet Eurovison night börjar. Flera artister kommer att vara på plats för att framföra sin musik.

Alcazar bjuder på glittrig konsert

Alcazar har gjort årets Europride-låt ”In the name of love” och den 4 augusti uppträder de i Europride park i Stockholm. Gruppen gör även ett framträdande under Europride i Göteborg den 18 augusti. För att fira 20 år som grupp gör Alcazar en stor turné under hösten, som även kommer att bli deras sista.

Europrideparaderna avslutar festen

Upp emot 60 000 människor brukar delta i paraden under Stockholm Pride medan det står en halv miljon människor i publiken runt om i stan. Årets Europrideparad i Stockholm går av stapeln den 4 augusti. I Göteborg går paraden bland annat uppför Avenyn och hålls den 18 augusti.

Källa: Europride 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro