ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten: Det här händer om Amazon kommer till Sverige

Anton Gustafsson · 21 Feb 2019
Uppdaterad 22 Feb 2019
Amazons grundare Jeff Bezos är en av världens rikaste män.

Amazons grundare Jeff Bezos är en av världens rikaste män. Foto: TT


Det har den senaste tiden spekulerats i om det amerikanska jätteföretaget Amazon ska etablera sig i Sverige. Erik Wahlin, tidningen affärsvärldens chefredaktör, bekräftar och dödar några myter om vad en Amazon-etablering skulle innebära.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är Amazon?

– Amazon är mest kända för att de har sina enorma detaljhandelsportaler i USA och andra länder. De är ett e-handelsföretag där man kan köpa allt ifrån mat till diskmaskiner. Men de jobbar också med att sälja kapacitet till andra företag genom så kallade molntjänster för att kunna driva datatrafik på internet. Det är inte världens största företag men det är ett av världens högst värderade företag och grundaren Jeff Bezos är en av världens absolut rikaste personer, förklarar Erik Wahlin, tidningen Affärsvärldens chefredaktör.

Tidningen Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin. Bild: Jörgen Appelgren.
Tidningen Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin. Bild: Jörgen Appelgren.

När kommer Amazon till Sverige?

– Alla var helt övertygade att de skulle komma hit när de köpte domänen Amazon.se 2017. Men allt det här är baserat på ett rykte, det är egentligen ingen som vet om de överhuvudtaget kommer hit. De kanske kommer i morgon eller så kommer de aldrig. Det är mer intressant är att fråga sig, varför skulle Amazon komma till Sverige?

Vad talar för att Amazon kommer till Sverige?

– Det är många här som redan handlar på Amazon via Tyskland och Storbritannien, så de vet att det finns en marknad. Sverige har även en internetmognad som skulle passa ett företag som Amazon.

Vad talar emot?

– Vi är ett ganska litet land i jämförelse med de andra länderna som de har etablerat sig i. De har även etablerat sig i mer kompakta länder än Sverige där det finns fler människor på mindre yta, som till exempel Nederländerna och Japan. Sedan är Sveriges distributionsmöjligheter ganska dåliga för ett sådant företag i dag, i USA får man ett paket senast nästa dag, men Post Nord är inte jätteduktiga på den biten.

Vad skulle det betyda för de e-handelsföretagen som redan finns i Sverige om Amazon skulle komma hit?

– De som pressas hårdast är de som inte har egna varumärken och inte tillverkar något själv. De företagen som har en allmän profil där det viktigaste är att pressa priserna utan att tillföra så mycket. Det här gäller bland annat de stora elektronikvaruhusen och e-handels-företagen som exempelvis CDON.com. För de företagen blir det svårt att tillföra något som världens största nätbutik inte kan. De specialiserade företagen kommer däremot klara det alldeles utmärkt. Antingen ska man ha en enormt stark position på en speciell marknad eller så ska de varor som du producerar och säljer vara helt unika. Då kan du till och med tjäna på att Amazon kommer hit.

Vad innebär det för konsumenten om Amazon skulle komma hit?

– På kort- och medellång sikt skulle det vara jättebra. Framförallt skulle de tvinga distributionskedjorna att bli mycket effektivare. De skulle troligen bli partner med till exempel Post Nord och det skulle pressa dem att bli så bra att du kommer få dina grejer samma dag eller senast dagen efter du beställer. Sedan tillkommer det antagligen en rejäl prispress också.

Vad skulle vara negativt med en etablering?

– Amazon har ganska dåligt rykte i USA. Stressen på deras lager ska vara enorm och det finns rykten om att anställda tvingas ha på sig vuxenblöjor på jobbet för att de inte hinner gå på toaletten. De slår även ut konkurrenter och lokala butiker i stor skala när de etablerar sig i ett nytt land. Om de skulle etableras i Sverige måste de bygga ett jättelager någonstans för att få ut sina prylar snabbt och då måste det anställas massor med folk. Om de då försöker pressa priserna och pressa personalen som de gör i exempelvis USA skulle det troligtvis inte funka i Sverige. Vi har en annan kultur med anställningsvillkor här som Amazon kanske skulle ha svårt att anpassa sig till.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro