ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten: Lagen att hålla ögonen på i LEC – så bra är svenskarna

Erik Glanell · 18 Jan 2019
Uppdaterad 18 Jan 2019
Henning Eklund var under 2017 analytiker i League of legends Europeiska liga som då gick under förkortningen EU LCS.

Henning Eklund var under 2017 analytiker i League of legends Europeiska liga som då gick under förkortningen EU LCS. Foto: Riot Games/flickr


Misfits och Vitality glider under radarn och Fnatic och G2 kan behöva tid för att nå succé. Metro Esport snackade med LoL-experten Henning Eklund inför LEC-premiären.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit många spelarbyten inför säsongsstarten, vilka är det som är vinnarna av denna silly season?

– De första som jag skulle säga som ser superstarka ut, som dessutom har gått lite under radarn, är Misfits. De skulle jag säga är de största vinnarna. De har fått in Gorilla som är kanske världens bästa support-spelare. Med Febiven [Fabian Diepstraten] och sOAZ [Paul Boyer] som är i absolut toppklass och har mycket erfarenhet så ser Misfits ut som den starkaste uppställningen, enligt mig. Sen har vi Vitality som bara har bytt ut sin svagaste länk, Kikis [Mateusz Szkudlarek], mot Mowgli [Lee Jae-ha] som har varit väldigt stark i Sydkorea. Jag tror absolut att Misfits och Vitality kan utmana om förstaplatsen. De är underskattade.

Vilken truppförändring blev du mest förvånad över?

– Det stora frågetecknet är ju vad som hände med Hjärnan [Petter Freyschuss] egentligen. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men det är väldigt anmärkningsvärt. Han spelade i ett av Europas två bästa lag, var en stöttepelare i G2 som tog sig till semifinal i Worlds och slog ut RNG. Nu är han borta ur ligan och verkar, enligt rykten, ha blivit behandlad ganska illa och fått veta sent att han inte skulle få vara kvar.

En av de mest uppmärksammade förändringarna var när Rasmus ”Caps” Winther valde att lämna Fnatic för G2. Vad betyder det bytet för lagen?

– Nu har inte jag några uppdaterade fotbollsreferenser, men det var ju som när Luís Figo gick från Barcelona till Real Madrid. Det enskilt största spelarbytet. Han var Fnatics stora stjärna i Worlds. Nu ser i stället G2, som var starka redan förra säsongen, ännu starkare ut på papperet med både Caps och Perkz [Luka Perković] i laget. Sen är det ett stort frågetecken hur Perkz kommer anpassa sig till att gå från midlane till AD carry. Det var länge sedan vi såg ett lyckat rollbyte i Europa.

Fnatic blev av med en världsstjärna och har i stället skaffat en betydligt mer okänd spelare, Tim ”Nemesis” Lipovšek. Tankar om det?

– På något sätt känns det lite märkligt men kanske också typiskt Fnatic. De har pengar och kan plocka in en erkänd, stark midlane till exempel från Korea. I stället väljer de att satsa på en oprövad ny talang. Fnatic har gjort samma sak förr och det har gått väldigt bra för dem. Så jag tror att Fnatics scouting är bra här.

Om vi ska snacka lite om svenskarna och deras lag i LEC. Vad tror du att det finns för möjligheter så här på förhand, för Martin ”Rekkles” Larsson till exempel?

– I vanlig ordning så är det Rekkles i topp. Han kommer inte att vara nöjd med något annat än att tävla om förstaplatsen. Fnatic kommer definitivt vara där uppe. Däremot tror jag inte att de kommer vara topp två under vårsäsongen, snarare under sommaren. Men Rekkles kommer att vara där med sin erfarenhet och sin stjärnglans och allting.

Sen har vi Jonas ”Memento” Elmarghichi i Schalke 04…

– Memento har länge varit en mittenspelare. Han är duktig men har ändå inte gjort någon superprestation än. Det ska bli väldigt kul att se om det här är året när han slår igenom. Han har potentialen men har inte fått det stora genombrottet än. Om det går bra för Schalke så kan det mycket väl bli så att han tar nästa steg och blir en toppspelare.

Till sist har vi nykomlingen Jesper ”Jeskla” Klarin i Excel Esports…

– Han har alltid varit en sån spelare som andra svenska spelare har pratat om som näst stora namn. Han har även visat sig duktig i nivåerna under högstaligan. Men med den här uppställningen ser Excel ut som ett bottenlag. Jag gillar Jeskla, men laget i stort kommer inte ha någon chans mot topplagen. De kommer kämpa i bottenträsket.

Han hoppades ju själv på en slutspelsplats och ansåg sig själv vara topp fem botlaner i LEC, vad säger du om det?

– Det är upp till bevis i så fall. Det ser inte ut så på papperet, men jag hoppas att Jeskla kan bevisa att jag har fel. Det är inte för att Jeskla eller Excel är dåliga, det är för att så många andra lag är så fruktansvärt bra.

Några andra som det snackats mycket om är RFRSH Entertainment och deras lag Origen. Vad tror du om deras intåg i League of legends på den här nivån?

– Det är så klart kul att se en stor organisation och att de återupplivar Origen. Deras lag är däremot inget som jag går igång på speciellt mycket. Jag hade väldigt höga förväntningar när jag såg att Deficio [Martin Lynge] skulle vara med och skapa laget. Men nu tycker jag att det ser ut som ett mittenlag eller till och med ett lag i botten. Jag tror definitivt inte att Origen kommer kunna tävla med de fyra topplagen. Jag hade högre förväntningar på vilka spelare de skulle plocka upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro