ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Många slarvar eller saknar yrkesskicklighet

Johan Mårtensson Bornudd · 4 Feb 2013
Uppdaterad 4 Feb 2013
Experten: Många slarvar eller saknar yrkesskicklighet

Experten: Många slarvar eller saknar yrkesskicklighet Foto: Scanpix


Oproffsiga renoveringar och saltade fakturor. Bara under 2012 fick 35 skåningar rätt mot oseriösa eller slarviga byggfirmor efter att ha vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

klar

Artikellänk är kopierad

Nylagda tak ska klara regn och kakelplattor får inte vara spruckna. 

Men alla byggtvister är inte så solklara. Bakgrunden till de knepigare fallen är ofta dålig kommunikation, enligt Helena Olofsson, utredare på Konsumentverket.

– När de skakar hand har hantverkaren och konsumenten ofta olika bild om vad man skakar hand om. Det är mycket trevligare att kommunicera innan i stället för att lägga tiden på att tvista efteråt. Men detta är lika mycket hantverkarnas ansvar, säger Helena Olofsson.

Hon rekommenderar att välja firma med omsorg.

– Det är alltid bra att göra en check. Begär referenser, ring dem och hör om de har varit nöjda med hantverkaren, säger Helena Olofsson.

Totalt avgjorde ARN 181 tvister mellan byggfirmor och privatpersoner i Skåne i fjol. Att firmorna fick bakläxa i 35 fall tyder på att många hantverkare saknar yrkesskicklighet eller slarvar, menar Catharina Elofsson, konsumentrådgivare i Helsingborg.

– Ja, det finns en del oseriösa hantverkare. Jag ser också att firmor som tidigare skött sig rätt bra inte längre kommer för att åtgärda felen. De har fått det så tufft ekonomiskt att de inte bryr sig om sitt rykte, säger hon. 

I många av de fall där kunderna fått avslag i ARN finns inte tillräckliga bevis, enligt Catharina Elofsson.

– Har man inte ett skriftligt avtal att luta sig mot kan det vara svårt. En hantverkare har rätt att utföra arbetet på enklaste vis så länge som det är fackmannamässigt, och det är konsumenten som måste bevisa vad som avtalats, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro