ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experten: Nordkorea villiga att skrota kärnvapen och ta upp kontakten med USA

Valerie Kaspersen · 6 Mar 2018
Uppdaterad 6 Mar 2018
“Nordkorea har klart och tydligt uttryckt att de är villiga att avveckla sina kärnvapen”, sade Chung Eui-Yong i ett uttalande.

“Nordkorea har klart och tydligt uttryckt att de är villiga att avveckla sina kärnvapen”, sade Chung Eui-Yong i ett uttalande. Foto: IBL


Efter mötet med Sydkorea uppges nu Nordkorea vara villiga att överge sina kärnvapen, så länge landets säkerhet kan garanteras. En ny diplomatisk dörr har öppnats, menar en freds- och konfliktforskare Metro talat med.

klar

Artikellänk är kopierad

Nordkorea har tidigare uppgett att en avveckling av landets kärnvapenprogram inte kommer på fråga. Nu berättar chefen för den sydkoreanska delegationen, Chung Eui-Yong, som har besökt diktatorn Kim Jong-Un i Pyongyang, att de är öppna för en avveckling, rapporterarNew York Times.

Under mötet ska de nordkoreanska företrädarna ha sagt att det inte finns någon anledning att behålla kärnvapenprogrammet. Åtminstone om det inte finns ett militärt hot mot landet, enligt den sydkoreanske delegationschefen.”Nordkorea har klart och tydligt uttryckt att de är villiga att avveckla sina kärnvapen”, säger Chung Eui-Yong i ett uttalande.

– Det här är egentligen ingen nyhet. Nordkorea har tidigare varit öppna med att avveckla sina kärnvapen ifall landets säkerhet kan garanteras och USA backar i sin fientliga attityd gentemot landet, säger Shannon N. Kile, freds- och konfliktforskare vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) och expert på Nordkoreas utveckling av kärnvapen.

– Det här är det som är intressant. Nordkorea är öppna för direkt kontakt med USA och även villiga att under tiden inte utföra några former av kärnvapentester. Det öppnar en diplomatisk dörr som inte var öppen innan. Det vi inte vet är vad de kräver av USA för att detta ska genomföras. Men troligtvis vill de att USA inte genomför sina militära övningar som börjar om några veckor, säger Shannon N. Kile.  

Hur troligt är det att USA skulle gå med på detta?– USA skulle nog kunna överväga det och möjligtvis skala ner sina militära övningar, men inte helt avbryta dem. Men att skala ner och även avverka det som Nordkorea upplever som de största hoten skulle kunna genomföras väldigt snabbt, säger Shannon N. Kile.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro