ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så blir du av med ditt sockerberoende

Filip Häggberg · 29 Mar 2016
Uppdaterad 29 Mar 2016
Bitten Jonsson säger att sockerberoende kan orsaka hjärtsjukdomar och näringsbrist.

Bitten Jonsson säger att sockerberoende kan orsaka hjärtsjukdomar och näringsbrist. Foto: Pressbild/Alamy


Påskhelgen innebär mycket godis och andra sötsaker för många. Beroendeexperten Bitten Jonsson berättar varför det kan vara farligt att fastna i beteendet att äta saker innehållande mycket socker.

klar

Artikellänk är kopierad

Att vara beroende av socker är precis samma sak som att vara beroende av alkohol eller andra droger. Konsekvenserna kan vara likartade.

– Man dör ju inte lika fort som någon som är beroende av heroin, men det får allvarliga konsekvenser. Många som sökt hjälp hos mig beskriver hur de förstört hela sin ekonomi till följd av sitt sockerberoende, säger Bitten Jonsson, som har arbetat med beroendesjukdomar i över 28 år.

Människor som tycker om socker behöver inte nödvändigtvis vara beroende av det. Det är om beteendet ger negativa konsekvenser som man bör vara orolig.

– De som är beroende kan inte sluta äta socker trots att de vill det. Ett annat symtom är att man känner att allt måste ätas upp och att man inte kan lämna någonting kvar.

Sockerberoende människor löper hög risk att drabbas av diabetes. 

– Dessutom ökar risken för hjärtsjukdomar och näringsbrist eftersom den maten som innehåller mycket socker ofta saknar viktiga vitaminer och mineraler, säger Bitten Jonsson.

LÄS MER
Så många sockerbitar innehåller trenddryckerna

Hur sockerberoende ska förebyggas finns det inget direkt svar på i dagsläget. Bitten Jonsson tycker att det är ytterst viktigt att ta reda på.

– Vi måste kunna hjälpa människor att komma undan det här helvetet. Jag tror att det är viktigt att sluta äta snabbmat och halvfabrikat. Människor är inte genetiskt byggda för den kosten.

Om det har gått så långt som att du blivit beroende av socker finns det hjälp att få. Precis som vid andra beroenden är det svårt att bli av med det själv.

– Det finns 12-stegsprogram som liknar de som används vid alkoholberoenden, men det finns ingen traditionell vård. Man får vända sig till privata aktörer, säger Bitten Jonsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro