ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så gör du ett bostadsklipp mitt i sommaren

Anna Åslund · 30 Jun 2018
Uppdaterad 30 Jun 2018
Matilda Adelborg är pressansvarig på Booli.

Matilda Adelborg är pressansvarig på Booli. Foto: Booli/Unsplash


Även om många mäklare går på semester som alla andra så säljs och köps det en del lägenheter under sommarmånaderna. Enligt Matilda Adelborg på Booli kan du göra riktiga bostadsfynd om du är på hugget och väl förberedd.

klar

Artikellänk är kopierad

Under sommaren brukar bostadsmarknaden gå ner i viloläge medan semesterfirarna latar sig på stranden och skjuter upp bostadsletandet till hösten. Enligt Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, brukar det säljas betydligt färre lägenheter under sommaren jämfört med resten av året, men sommaren 2018 ser ut att bli annorlunda.

Traditionellt sett har det varit stiltje under de varmaste veckorna, men vi ser mer och mer att vi går mot en lite mer aktiv sommar. Utbudet brukar sjunka efter midsommar, men än så länge är det rekordhögt för årstiden, säger hon.

Färre att konkurrera med

Även om bostadsmarknaden är mer aktiv än vanligt vid den här tiden på året menar Matilda Adelborg att du fortfarande har möjlighet att göra ett riktigt bostadsklipp. När många går på semester i juli sjunker antalet intressenter som du måste konkurrera med.

– Om du har tur kan du vara ensam spekulant när drömobjektet dyker upp mitt i semestern. Alla kan inte planera sin försäljning, det kan hända att någon måste sälja snabbt mitt i sommaren. Då kan den som håller koll göra ett klipp.

Enligt Matilda Adelborg är det viktigt att du skaffar dig bra koll på de objekt som ligger ute på marknaden just nu. Om du hittar något du är intresserad av ska du inte dra dig för att ringa upp mäklaren direkt och be om en förhandsvisning.

Se till att ha allt klart innan du börjar buda. Det kan gå snabbt även på sommaren, se till att ha ett uppdaterat lånelöfte för att veta vad du har att röra dig med.

Är det några speciella typer av bostäder som säljs bra på sommaren?

För små lägenheter, ettor till exempel, är det högsäsong på sommaren i och med att det kommer antagningsbesked till högskolor och universitet.

pil
5 tips för att göra en bra bostadsaffär i semestertider

• Skapa en bostadsbevakning. På så vis slipper du lägga hela sommaren åt att aktivt söka runt efter bostäder. Det finns flera bostadssidor att välja mellan och ofta kan du lägga in specifika sökalternativ som att bostaden ska ligga nära vatten, ha en öppen spis eller ligga på en specifik gata.

• Anmäl alltid intresse till mäklaren. Under sommaren är det inte lika många spekulanter som aktivt letar efter en bostad. Det kan göra att säljaren är mer öppen för att ta emot ett förhandsbud.

• Delta i budgivningen. När marknaden är lugnare och det inte finns lika många spekulanter är det bra att alltid vara med i budgivningen om du är intresserad. Om budgivningens vinnare hoppar av hör mäklaren av sig till den med näst högst bud.

• Titta på bostäder som legat ute ett tag. Ibland kan det till och med vara läge att lägga ett bud under utgångspriset. I bostadsannonsen står det oftast hur länge den har legat ute. Men vänta inte för länge, om bostaden prissänks brukar andra få upp ögonen för den snabbt.

• Ha lånelöftet klart. Det råder semestertider även på bankerna. Därför är det bra att du redan innan har koll på vad du har att röra dig med för att kunna göra ett bostadsklipp. Bostadsaffärer kan gå fort även på sommaren.

Källa: Matilda Adelborg, Booli. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro