ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så lär du barnen att läsa

Gustaf Larsson · 18 Sep 2018
Uppdaterad 18 Sep 2018
Katarina Hedensjö är läromedelsförfattare och konsult för  lässpelet Poio.

Katarina Hedensjö är läromedelsförfattare och konsult för lässpelet Poio. Foto: Unsplash/Privat


I dag finns det mängder av knep för att lära sina barn att läsa. Genom en blandning av praktiska övningar och modern teknik har man som förälder goda förutsättningar att ge barnen en skjuts i deras utveckling, menar läromedelsförfattaren Katarina Hedensjö.

klar

Artikellänk är kopierad

Att få sina barn att lära sig läsa i tidig ålder är lättare sagt än gjort. Men det finns en rad tekniker att ta till, som i huvudsak handlar om att göra läsningen rolig för barnen, förklarar läromedelsförfattaren Katarina Hedensjö.

– Ofta fungerar det att locka barnen till en miljö som de kanske tycker om sedan tidigare – den digitala spelvärlden. Där kan man mer eller mindre lura dem förbi det oket där barn tycker det är tråkigt eller har dåligt självförtroende över läsningen, säger hon.

I vilken ålder brukar barn vanligtvis lära sig att läsa?

– Ett riktmärke är att lära sig det under årskurs ett. Det som är nytt i skolans värld är att förskoleklassen från och med i år är obligatorisk, så jag tror att trenden nu blir att det är positivt att ha knäckt läskoden redan innan ettan.

När barn blir läskunniga beror mycket på deras hemförhållanden, fortsätter Katarina Hedensjö. Huruvida man kommer från en läsfrämjande familj eller inte kan vara direkt avgörande, menar hon.

– Att kunna läsa är en demokratifråga. De socioekonomiska orättvisorna gör att barn med akademikerföräldrar snabbare lär sig att läsa, och därför har skolan ett stort ansvar mot de barn som inte får med sig läsningen naturligt hemifrån.

Appar ett bra läsverktyg

Om man är orolig för att ens barn inte har lärt sig läsa i tid finns det i dag appar som kan vara till stor hjälp.

– Apparna kan fånga upp och skapa intresse i barn som börjar tappa självförtroendet kring läsning – för det är just självförtroende som allt kretsar kring. Om barnen halkar efter under första terminen kan de lätt hamna i en ond spiral och tappa sugen för läsningen.

Ett annat knep är att visa för barnen att man själv läser. Det kan exempelvis vara att läsa högt för och med barnen – även uppåt i åldrarna.

– Något som har visat resultat är att stanna upp efter ett kapitel och prata med barnet om vad som har hänt, och även vad de tror kommer hända i nästa kapitel. Det räcker med en fråga, men den korta reflektionsstunden ger barnet en skjuts i utvecklingen.

pil
Tips: Så här läser du med dina barn

Anknyt till småbarnsåren

– Börja enkelt med bilderböcker som barnen fick lästa för sig som små. Föräldrar börjar ofta lite för svårt, men det blir lättare om barnet kan storyn nästan utantill och därifrån börja sin läsning.

Gör läsningen till lek

– Om man till exempel ska laga mat kan man be sitt barn läsa i kokboken och hämta de två första ingredienserna. Då känner de sig delaktiga och man gör någonting kul av läsningen. Det ska vara lustfyllt att lära sig läsa!

Kommunicera genom lappar

– Sätt upp post it-lappar med små meddelanden som barnen enkelt kan ta till sig. Det kan stå ”Ha en bra dag”, fyra ljudenliga ord som barnen lätt kan läsa. Det blir som ett hemligt språk de helt plötsligt förstår.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro