ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så minskar du risken att bli av med värdesaker hemma

Linus Lindgren · 28 Jan 2018
Uppdaterad 28 Jan 2018
22 500 bostadsinbrott anmäldes förra året, enligt preliminär statistik från Brå.

22 500 bostadsinbrott anmäldes förra året, enligt preliminär statistik från Brå. Foto: TT


Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik anmäldes 22 500 bostadsinbrott i Sverige under 2017. Lina Nilsson, Stöldskyddsföreningen, tipsar om hur du minimerar risken för att bli av med dina värdesaker.

klar

Artikellänk är kopierad

– De vanligaste platserna folk gömmer sina värdesaker på är där vi tror att de är säkra men där vi fortfarande kommer åt dem. Det kan vara i garderober, lådor i hallen, skåp i köket och nattduksbord. Inbrottstjuvarna hittar nästan alltid värdesaker som människor har gömt.

Det säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen och fortsätter.

– Vi har sett exempel där människor har gömt saker bakom lister och liknande. Men då kommer man ju själv inte åt dem.  Mitt bästa tips om man vill vara säker är att skaffa ett certifierat värdeskåp som man fäster i golvet eller i väggen som man kan ha sina värdesaker i.

Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik anmäldes 22 500 bostadsinbrott i Sverige under 2017 vilket är en ökning med 3 procent sedan året innan. Det finns saker du kan göra för att minimerar risken för att bli av med dina värdesaker. Enligt Lina Nilsson är det saker som är lätta att få med sig som tjuvarna är ute efter. Det kan vara klockor, smycken och kontanter.

Pass är också något som inbrottstjuvarna gärna kommer över.

– Ett svenskt pass kan vara väldigt värdefullt. Både för identitetsstölder men också för att sälja vidare. Ett svenskt pass kan kosta mellan fem och tiotusen på svarta marknaden, säger Lina Nilsson.

Lina Nilsson har några tips för att minimera risken att råka ut för bostadsinbrott.

– Der är alltid bra att starta grannsamverkan tillsammans med polisen. Det brukar minska risken för bostadsinbrott ganska markant. Sen är det viktigt att se till att man har certifierade lås på både ytterdörren, fönster och altandörrar, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Hon tipsar även om att lämna lampor och en radio på när man lämnar hemmet, gärna på timer så att de slås på och av. Hon säger också att det kan vara bra att alltid låsa dörren, även när man är hemma. Extra noga är det att låsa dörren om man har bilnycklar nära ytterdörren vilket många har.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro