ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Så påverkar Brexit dina sparpengar

Evelina Pålsson · 24 Jun 2016
Uppdaterad 17 Feb 2017
"Jag fortsätter mitt sparande som vanligt, det kommer att vara försent att sälja på måndag" säger experten Johanna Kull som råder dig att ha is i magen och inte drabbas av panik på grund av Brexit.

"Jag fortsätter mitt sparande som vanligt, det kommer att vara försent att sälja på måndag" säger experten Johanna Kull som råder dig att ha is i magen och inte drabbas av panik på grund av Brexit. Foto: Alamy/Privat


Stockholmsbörsen, som varit midsommarstängd, förväntas falla rejält när den öppnar klockan 9 på måndagsmorgonen efter Storbritanniens beslut att lämna EU. Metro reder tillsammans med Johanna Kull sparanalytiker på Avanza Bank ut hur Brexit påverkar dina sparpengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Brexit kommer att innebära börsras men enligt experten Johanna Kull gäller det att ha is i magen. Stockholmsbörsen har varit stängd i flera dagar på grund av midsommar men när den öppnar igen klockan 9 på måndagsmorgonen menar experterna att den kommer att sjunka rejält.

– Räkna med ett fall på fem till tio procent. Det kommer att göra ont och det kan vi förbereda oss på men det är en dag och sen kommer det att vara stökigt ett tag men långsiktigt kommer det knappt ha någon påverkan, säger Johanna Kull.

► LÄS MER: Storbritannien vill lämna EU – Det här händer nu

Experten avråder dig som har ett långsiktigt sparande från att sälja dina aktier och aktiefonder på måndag.

– Det som kommer ske är att dina sparpengar som du har i aktier eller aktiefonder kommer tappa lite. Pengarna som du inte ska använda nu ska växa vidare de kommer att ha det motigt nu på måndag och närmsta tiden men om fem tio år det inte mer än ett litet hack, säger Johanna Kull. Hennes råd är att fortsätta månadsspara och att inte spekulera med din privatekonomi.

– Håll fast vid din sparplan, säger hon.

Har du däremot tänkt använda pengarna de närmsta månaderna eller året så är det läge att plocka ut pengarna.

– Men då skulle du inte ha haft dem i aktiefonder från första början, säger Johanna Kull.

Din pension kommer inte påverkas av Brexit.

– Pensionsparande är ju väldigt långsiktigt. Om du tittar på måndag eller tisdag är det klart att det påverkar men om 10, 30, 40 år så har det här ingen påverkan, säger Johanna Kull.

► LÄS MER: Därför borde även svenska folket få rösta om vi ska lämna EU

Om Brexit kommer att påverka bolånet är enligt henne för tidigt att säga.

– Rent direkt så kommer Brexit inte att påverka ditt bolån utan det beror på riksbankens besked vid nästa räntemöte och det är för tidigt att säga hur den svenska räntan kommer att påverkas, säger hon.

Storbritanniens uttåg ur EU påverkar valutan. På grund av osäkerheten kommer många fly till de stora valutorna som dollarn och euron. Vilket enligt Johanna Kull innebär att pundet men också kronan försvagas.

– Semesterresan kan bli lite dyrare förutom om du semestrar i Storbritannien, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro