ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Experten: Så sparar du bäst åt dina barn

Sara Schröder · 9 Dec 2016
Uppdaterad 16 Dec 2016
Jan Bolmeson föreläser på temat rikedom i balansekonomi och driver en av Sveriges största bloggar, RikaTillsammans.

Jan Bolmeson föreläser på temat rikedom i balansekonomi och driver en av Sveriges största bloggar, RikaTillsammans. Foto: Denise Lissert


Funderar du på hur du kan spara pengar åt ditt barn på bästa sätt? Hur bra är egentligen ett sparkonto? Vågar man satsa på börsen? Ett barnsparande kan absolut ge god avkastning – så länge du gör det på rätt sätt”, säger Jan Bolmeson, expert inom privatekonomi.

klar

Artikellänk är kopierad

Funderar du på hur du kan spara pengar åt ditt barn på bästa sätt? Hur bra är egentligen ett sparkonto? Vågar man satsa på börsen?

– Ett barnsparande kan absolut ge god avkastning – så länge du gör det på rätt sätt, säger Jan Bolmeson, expert inom privatekonomi.

Alla vill ge sina barn en bra start i livet. Inte minst när det gäller privatekonomi. Men många känner sig osäkra på hur man säkrast och mest effektivt sparar pengar åt sina barn. Att köpa aktier kan verka läskigt, och ett sparkonto på banken är väl omodernt?

quotation start”Många av riskerna minimeras av att man låter pengarna vara i fred.”quotation end

Jan Bolmeson föreläser på temat rikedom i balansekonomi och driver en av Sveriges största bloggar, RikaTillsammans, och är i januari aktuell med en bok om just barn och barnsparande.

– Du förlorar faktiskt pengar på att ha ett sparande på ett bankkonto. Inflationen äter upp värdet av dina pengar – en hundralapp 1998 var bara värd 82 kronor 2015. Börsen däremot ger fler än 9 av 10 positiva utfall om man ser över en 18-årsperiod, säger han.

Foto: IBL

Långsiktigt sparande

Ska du spara pengar åt dina barn handlar det om ett sparande över en längre tid. Och just tid är en nyckelfaktor, både nrä det gäller utfall, risk och val av sparmetod. Att låta pengarna få växa ostört över en längre tid är något som Jan Bolmeson ofta återkommer till.

– Det är det viktigaste av allt. Många av riskerna minimeras av att man låter pengarna vara i fred. Sannolikheten för ett positivt utfall ökar för varje år man låter pengarna arbeta, förklarar han.

Välj rätt fondSka sparandet pågå under en längre period är det aktiefonder som ger bäst avkastning på investerat belopp, menar Jan Bolmeson. Men vilken sorts fonder ska man välja?

– Ska du spara under fem års tid eller längre är billiga och breda indexfonder bland det bästa man kan välja.

Indexfonder är olika sorters fonder som tillsammans följer ett specifikt marknadsindex, till exempel Sveriges eller världens största bolag.

– Banker och rådgivare påpekar ofta att du inte kommer att tjäna mer pengar än genomsnittet om du väljer indexfonder. Det är sant och triggar lätt personer att välja annat i hopp om att slå index. Vi vill alltid göra mer, tjäna mer och ligga i topp, men de flesta studierna visar att de som försöker slå genomsnittet för hur börsen går inte lyckas över tid, avslutar Jan Bolmeson.

I samarbete med Consector.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Schröder
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro