ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experten: Spioneriet i Sverige ökar – Ryssland värst

Anton Gustafsson · 1 Mar 2019
Uppdaterad 1 Mar 2019
Säkerhetspolisen har på kort tid gripit två personer som misstänkt för spioneri. Bild: TT.

Säkerhetspolisen har på kort tid gripit två personer som misstänkt för spioneri. Bild: TT. Foto: TT


Under den senaste tiden har flera personer gripits misstänkta för olika former av underrättelseverksamhet i Sverige. Enligt säkerhetsexperten Joakim von Braun är spionverksamhet ett växande problem för säkerhetspolisen. "Ryssland, Kina och Iran är värst, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagskvällen slog polisen till mot två personer på en restaurang i centrala Stockholm. En av männen släpptes omedelbart då han kunde uppvisa ett diplomatpass.

Den andre mannen anhölls misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet, och ska ha spionerat för Rysslands räkning. Mannen, som är i 40-årsåldern, arbetar inom IT- branschen. Han har bland annat jobbat inom svensk högteknologisk industri som kan vara av intresse för främmande makt, enligt säkerhetspolisen. Spioneriet ska ha pågått i drygt två år, enligt dokument som Metro tagit del av.

Under fredagen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet.

I onsdags greps en annan man misstänkt för flyktingspionage, och även han häktades under fredagen.

15 nationer är aktiva i Sverige

Enligt författaren och säkerhetsexperten Joakim von Braun är det ingen överraskning att den här typen av verksamhet i Sverige.

– Det har definitivt ökat. Säkerhetspolisen uppger att det finns 15 nationer som opererar i Sverige just nu. Ryssland är värst och är det land som har den största verksamheten här med ungefär 30 underrättelseofficerare på plats, säger han.

Joakim von Braun menar att det finns flera orsaker till att det är just Ryssland som uppges spionerar mest på Sverige. En anledning är att Ryssland litar mer på mänskliga källor än signalspaning och andra tekniska lösningar. Men Rysslands politiska aktioner i världen påverkar också mängden spionverksamhet i Sverige, enligt Joakim von Braun.

– Ryssland håller på att rusta upp och bedriver en väldigt aggressiv politik mot sin omgivning. När man för en sådan expansiv politik behöver man både veta vad som händer, och påverka det som händer i omvärlden, säger han.

Vladimir Putins politik på bland annat den annekterade Krimhalvön kan bidra till Rysslands utökade spionaktivitet i Sverige, enligt säkerhetsexperten. Bild: TT
Vladimir Putins politik på bland annat den annekterade Krimhalvön kan bidra till Rysslands utökade spionaktivitet i Sverige, enligt säkerhetsexperten. Bild: TT

Vad är det för typ av spionage som Ryssland ska ägna sig åt i Sverige? 

– Det är främst fem områden som de jobbar med. Militärt spionage, industrispionage, flyktingspionage, påverkansoperationer och illegalistverksamhet, säger Joakim Von Braun.

Kina och Iran är två andra länder med en utbredd spionverksamhet i Sverige. Men deras aktivitet riktar mer in sig på flyktingspionage enligt Joakim von Braun.

– Det finns flera länder som sysslar med den här typen av verksamhet, men Kina och Iran är de mest frekventa spelarna på området. Det handlar oftast om att man pressar en politisk flykting att lämna information om politiska motståndare mot den rådande regimen. Jag tycker att det är den otäckaste formen av spionage då man ger sig på svaga människor och tvingar dem att förråda vänner och familj, säger han.

pil
Fem typer av spionage som Ryssland ägnar sig åt på Svensk mark

Militärt spionage: Den klassiska typen av spionage. Det handlar främst om att ta reda på information om Sveriges militära förmåga och liknande.

Industrispionage: Kallas även vetenskapligt spionage eller tekniskt spionage. Det går ut på att Ryssland vill komma över teknik som de kan ha nytta av för att bygga upp sin krigsindustri på olika sätt.

Flyktingspionage: Även Ryssland sysslar med detta. Det kan vara etniskt riktat spionage mot exempelvis tjetjener som bor i Sverige. Men det kan även vara inriktat mot politiska oppositionsgrupper som protesterar mot Vladimir Putin.

Påverkansoperationer: Det handlar om att man på olika dolda metoder försöker påverka svensk utrikes- säkerhets- och försvarspolitik. Tanken är det ska få svenskar att tycka mer likt den ryska politiken i olika frågor.

llegalistverksamhet: Det här är människor som infiltrerar Sverige med hjälp av falsk levnadsbakgrund och falska identitetshandlingar. Tanken är att det inte ska verka som om de har någon koppling till Ryssland. De bidar sin tid här i väntan på den konflikt ryssarna förväntar sig ska komma. Under en militär konflikt ska de kunna lämna information som Ryssland kan använda, men även ägna sig åt sabotage.

Källa:  Källa: Joakim von Braun

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro