ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expertens råd – så tänker du kring skärmtid för barnen

Fredrik Samuelson · 3 Okt 2018
Uppdaterad 3 Okt 2018
Malin Bergström, barnpsykolog och forskare, som arbetar inom barnhälsovården i Stockholms län.

Malin Bergström, barnpsykolog och forskare, som arbetar inom barnhälsovården i Stockholms län. Foto: Stefan Tell


Hur mycket skärmtid är egentligen lagom för barn? Här ger Malin Bergström, barnpsykolog, forskare och fyrbarnsmamma som tagit fram råd om medieanvändning till barnavårdscentraler, sina bästa råd.

klar

Artikellänk är kopierad

Skapa balans

Hur barn och unga påverkas av att sitta framför skärmar är inte helt klarlagt. Men deras hjärnor växer och det gör dem extra känsliga.

Enligt Malin Bergström, som arbetar inom barnhälsovården i Stockholms län med frågor som rör psykisk hälsa och barnutveckling, är det viktigt att skärmtiden inte går ut över sömn, motion, socialt umgänge, läxor och läsning.

– Det är lätt att det blir pekpinneaktigt och det är inte Bullerbyn utan 2018. Men för en del barn är skärmen som en godisburk och då måste man hjälpa till att styra dem till andra aktiviteter så att de får en bra balans. Skulle man hamna i ett läge att man tycker att det är skönt att barnen sitter tysta med en skärm på bekostnad av barnets utveckling så är det olyckligt, säger hon.

För att undvika konflikter kan det vara bra att ha regler. Reglerna kan innebära att undvika skärmar under vissa tider eller ha en viss maxtid per dag.

– Alla familjer måste hitta sina sätt. Men det kan stjäla tid från umgänget om man sitter med varsin skärm vid matbordet. Även i sovrummet kan det vara bra att ha skärmfria zoner. En annan sak kan vara att införa vanor som gör att barn undviker skärmar sista timmen innan läggdags då de har visat sig påverka sömnkvalitet redan hos små barn, säger Malin Bergström.

Var delaktig

Efter att barnen har suttit framför skärmen, fråga dem vad de har gjort, sett och upplevt. Barn behöver sätta ord på vad de faktiskt kanske har lärt sig. En trygg relation till mamma och pappa underlättar mycket för barnens inlärning.

– Man vet att föräldrar generellt frågar barn vad de läser för böcker, men är mycket mindre engagerade i vad barn gör på nätet. Barn behöver vägledning av vuxna och behöver lära sig kritiskt tänkande. De kan titta på jämnåriga Youtubers som är experter på smink och tro att de är deras  personliga kompis, när de i själva verket är sponsrade och att det är reklam man konsumerar, säger Malin Bergström.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro