ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expertens råd: 6 saker att tänka på när du inreder nyproduktion

Anna Åslund · 20 Feb 2018
Uppdaterad 20 Feb 2018
Maria Leksell, sortimentsansvarig på Peab, ger sina bästa råd till dig som köpt nyproduktion för första gången.

Maria Leksell, sortimentsansvarig på Peab, ger sina bästa råd till dig som köpt nyproduktion för första gången. Foto: Shutterstock/Johan Marklund


När du köper en nyproducerad lägenhet har du möjlighet att få bestämma mycket av innehållet själv. Men som förstagångsköpare vill du helst inte komma in i din nya bostad och lägga märke till detaljer som inte syntes på ritningen eller att du valt fel bordsskiva i köket. Enligt Maria Leksell, sortimentsansvarig på Peab, finns det en rad saker som är viktiga att känna till när du väljer och vrakar bland inredning och tillval till din nya bostad.

klar

Artikellänk är kopierad

Välj hållbart och miljövänligt

Enligt Maria Leksell är det lätt att välja material och utforma bostaden utifrån vad som är snyggt, men det är viktigt att även välja hållbara material som gör bostaden miljövänlig. En bänkskiva i sten ser exklusiv ut, men om du istället väljer stenkomposit får du ett material som både tål mer och håller längre. Ofta är de alternativ du kan välja mellan utvalda av byggföretaget just för att de är hållbara, men det är inte alls säkert. Det är viktigt att du själv tar reda på det.

Fråga om sådant som inte syns på ritningen

Alla detaljer i bostaden syns inte på en ritning. Risken finns att du planerar att ställa soffan mot en vägg där det senare visar sig finnas utanpåliggande rör som du inte räknat med. Eluttag är inte alltid utmärkta på en ritning och det är inte alltid att du har möjlighet att påverka vart de ska placeras. Däremot kan du alltid fråga om du kan få tillgång till informationen.

Var noga med detaljerna

Många tänker på större val som väggfärg men glömmer detaljer som färgen på socklar, dörrfoder och fönstersmygar. Sådana detaljer är ofta målade i en vit färg med en gulare ton. Idag är det vanligt att man väljer med väggar som går i vitare toner och i kombination med lister med gulare ton finns risken för att kontrasterna gör att det ser smutsigt ut.

Välj smarta vitvaror

Allt fler moderna vitvaror går att koppla upp mot internet idag. Det gör att du exempelvis med hjälp av en kamera i kylskåpet har möjlighet att direkt i mobilen se om du har mjölk hemma. Det kan låta som ett extravagant och onödigt tillval, men enligt Maria Leksell kommer många ha uppkopplade vitvaror om fem år. Om du vill ligga i framkant är det en bra investering när du ändå köper nyproduktion.

Satsa på bra förvaringsutrymme i köket

I dag är det trendigt att välja bort överskåpen i köket för att få det mer öppet. Det kan vara ett snyggt stilgrepp med öppna hyllor, men det är inte alltid praktiskt då saker snabbt blir dammigt och bra förvaringsutrymmen går till spillo.

Välj badrum som håller över tid

Välj kakel och klinkers som känns tidlöst och håller i längden. Lägg istället mindre summor på sådant som är lättare att byta ut, som bänkskivor och handtag. Våga istället ta ut svängarna med färger på handdukar och andra inredningsdetaljer.

pil
Nyproduktioner i Stockholm

Prognos för 2030: Mellan 2010 och 2030 planeras det för att påbörja byggandet av 140 000 bostäder.

Prognos för 2018: Stockholms stad har som mål att påbörja byggandet av 7000 bostäder varje år. Det målet väntas uppnås både 2018 och 2019.

2017: 7541 bostäder i ny- och omproduktion påbörjades. Samtidigt färdigställdes 6137 bostäder under året.

2016: 7150 bostäder i ny- och omproduktion påbörjades. 4951 bostäder färdigställdes under året.

Här byggs det mest: I Enskede, Årsta och Vantör planeras det för 19 000 nya bostäder fram till 2030. I Bromma planeras det för över 15 200 bostäder och i Rinkeby och Kista för ungefär 7500.

Visningshus: Företag som bygger bostäder har ofta visningsexemplar av både hus och lägenheter som du kan komma och titta på. Kontakta det aktuella byggföretaget för att få mer information.

Källa: Exploateringskontoret i Stockholm.

pil
Nyproduktioner i Göteborg

Prognos för framtiden: Det väntas en kraftig ökning av bostadsbyggandet från i år och framåt. 7000 nya bostäder förväntas färdigställas i Göteborg mellan 2018 och 2021. Kapacitet, tillgång till kompetens och finansiering är några faktorer som påverkar byggtakten av nya bostäder.

2017: Under 2017 färdigställdes 2201 bostäder varav 2027 av dem var nybyggnationer. Flest bostäder färdigställdes i stadsdelen Lundby, 573 stycken, och i centrala Göteborg färdigställdes 249 bostäder. Under året påbörjades även byggandet av 3779 bostäder.

2016 och 2015: Under 2017 minskade antalet färdigställda bostäder i jämförelse med tidigare år. Däremot ökade antalet påbörjade byggen under 2017 jämfört med tidigare år.

Visningshus: Företag som bygger bostäder har ofta visningsexemplar av både hus och lägenheter som du kan komma och titta på. Kontakta det aktuella byggföretaget för att få mer information.

Källa: Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

pil
Nyproduktioner i Malmö

Prognos för framtiden: Malmö har totalt cirka 10 000 bostäder i byggklara detaljplaner. När de börjar byggas är upp till varje enskild byggherre. Bostadsbyggandet behöver ligga på en hög nivå de kommande åren för att jämna ut obalansen på bostadsmarknaden.

Prognos 2018: Alla de projekt som har beviljats bygglov från tidigare år är inte påbörjade än, men ett stort antal byggen planerar att startas under våren. Inom de närmaste månaderna kan 2000 bostäder börja byggas.

2017: Under året påbörjades bygget av ungefär 4300 bostäder och 2600 bostäder stod klara för inflyttning. Under året beviljades närmare 4900 bostäder bygglov förra året. Större delen av byggloven var för nyproduktion, men inkluderar även exempelvis ombyggnation och specialbostäder.

Visningshus: Företag som bygger bostäder har ofta visningsexemplar av både hus och lägenheter som du kan komma och titta på. Kontakta det aktuella byggföretaget för att få mer information.

Källa: Stadsbyggnadskontoret i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro