ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expertens råd: Åtta livsmedel du inte bör förvara i ditt kylskåp

Anna Åslund · 27 Maj 2016
Uppdaterad 3 Jul 2019
Tomater och lök är två saker som mår bättre utanför kylskåpet.

Tomater och lök är två saker som mår bättre utanför kylskåpet. Foto: TT


Mycket mat hamnar i kylskåpet av ren gammal vana, men det finns faktiskt en hel del frukt och grönt som inte mår speciellt bra av kylan. Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, avslöjar några livsmedel som inte hör hemma i kylen.

klar

Artikellänk är kopierad

Gurka

En gurka är känslig för både låga och höga temperaturer. Om du förvarar den i kylskåp får den väldigt lätt köldskador.

– Då ser man att vätskan har gått ut i hela fruktköttet. Det är inte farligt att äta men det blir väldig svampigt, säger Christina Lantz, microbiolog på Livsmedelsverket.

Om du av någon anledning måste förvara gurka i kylskåpet ska du ha den i en plastpåse för att skydda den från eten, som är en gas. Eten utsöndras från bland annat äpple, banan och tomat och påskyndar mognadsprocessen.

Banan

I kylskåp blir bananskalet missfärgat väldigt snabbt, dessutom förblir fruktköttet hårt. Bananer ska förvaras i rumstemperatur och om du vill att de ska mogna fort ska de ligga tillsammans med andra bananer eller med tomater och avokado, som utsöndrar eten.

– Om de ligger för kallt kan de bli köldskadade. Skalet blir alldeles brunt även om frukten i sig är fräsch och bra. Bananer vinner dessutom i smak om de inte är jättekalla, säger Christina Lantz.

Ägg

Ägg är något av en specialare eftersom de kan förvaras både i rumstemperatur och i kylskåp. Bäst-före-datumet som anges på förpackningen är satt utifrån att de förvaras i rumstemperatur, men om de står i ett kylskåp håller de flera veckor efter det satta utgångsdatumet.

– Jag tror inte att alla känner till att datumstämplingen är satt för förvaring i rumstemperatur. Ägg håller i månader i kylskåpet efter utgånget datum. Dessutom känner du garanterat på lukten om ägg har blivit dåliga, säger Christina Lantz.

LÄS MER
Så undviker du matförgiftning under rötmånaden

Bröd

Christina Lantz menar att bröd endast hör hemma i skafferiet.

– Det har med konsistensen att göra, bröd blir torrt och smuligt i kylen. Om det får ligga varmt håller det längre konsistensmässigt. Men det möglar så klart fortare i varmare temperaturer.

Avokado

På samma sätt som banskal missfärgas får avokadons fruktkött bruna fläckar om den förvaras i kylen.

– Avokado mår inte bra i kylskåp och kylan fördröjer mognadsprocessen. Men det är inte farligt att förvara den där, säger Christina Lantz.

Lök/vitlök

– Det är inte farligt att ha lök i kylskåp, säger Christina Lantz.

Men om lök ligger i ett fuktigt kylskåp blir den snabbt mjuk och möglig och vitlöken kommer att börja gro. Bäst är det att förvara alla olika sorters lök på köksbänken, men allra bäst mår den i ett svalskåp.

LÄS MER
Forskaren: Dina hushållsprylar kan hackas och användas emot dig

Tomat

Enligt Livsmedelsverket mår tomater, likt avokado, bäst om de får mogna i rumstemperatur. Om du däremot vill att tomaterna ska hålla längre när de väl har mognat funkar kylskåpet fint.

Potatis

Det viktigaste är att potatisen ligger i mörker, när den utsätts för ljus bildas ämnen i potatisen som inte är bra för oss att äta. Ett tecken på att potatisen inte trivs där den ligger är att den får gröna fläckar.

– Själva prickarna är inte farliga i sig, det är egentligen bara klorofyll. Men just det faktum att det blivit gröna prickar tyder på att potatisen legat för ljust. Det är inte farligt om man råkar äta en gång och det går bra att skära bort det gröna om det bara är lite, säger Christina Lantz.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro