ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expertens tips: Så hanterar du din IBS

Sofia Sjöström · 9 Feb 2015
Uppdaterad 9 Feb 2015

IBS är en av våra vanligaste magsjukdomar och ändå är det dåligt med information. Många får kämpa i år för att få en diagnos och det är svårt att veta när det är dags att gå till läkaren. Metros hälsoredaktör PT-Fia pratade med dietisten och författaren Sofia Antonsson för att reda ut begreppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Antonsson, dietist och författare, reder ut begreppen kring IBS.
Sofia Antonsson, dietist och författare, reder ut begreppen kring IBS.Foto: Alamy,  Pontus Johansson

Vad är IBS?

– IBS är en funktionell mag- och tarmsjukdom som patienten får när farliga magsjukdomar är uteslutna. Patienten har besvär som gaser, uppblåsthet och avföringsrubbningar men inget fel hittas. Många har haft IBS i 15–20 år utan att få hjälp. Diagnosen har funnits sedan 80-talet men inte tagits på allvar. Människor känner sig ofta illa behandlade och har blivit dåligt bemötta. Jag ser ett tydligt samband mellan IBS och högpresterande personer. Ut-brändhet, stressproblematik och ”duktig flicka”- syndromet finns ofta i samband med IBS. Skulle tro att 80 procent av de som söker vård är kvinnor.

Hur vet man att man har IBS?

– Du ska ha haft återkommande problem i minst tre månader. Det kan vara allt från bubbel i magen till att faktiskt tvingas stanna hemma från jobbet på grund av magens besvär. Det är alltid individuellt. För att få diagnosen får du gå igenom en symtomskala, göra ett glutenprov och -laktosprov. Visar dessa ingenting men symtomen ändå finns så får du antagligen diagnosen IBS.

Vad finns det för forskning 
på IBS?

– IBS är en vedertagen sjukdom som uppfyller alla diagnoskriterier men tidigare har inte råden för behandling funnits. Fodmap är forskningsbaserad där hela 75 procent blir hjälpta.

– Blir hjälpta betyder i  det här fallet att de blir symtomlindrade och får verktyg till att leva ett bra liv. Eventuella mediciner botar vissa symtom men tar inte bort diagnosen.

Hur vanlig är sjukdomen?

– 15–20 procent i världen kan vara drabbade, men det tros finnas ett stort mörkertal där många är drabbade utan att faktiskt få en diagnos.

Vad finns det för symtom?

– ”Gravidmage” som är konstant uppblåst. Att få springa akut på toaletten på 10 sekunder. Att behöva springa till toaletten mitt i  måltiden. Att aldrig känna sig klar på toaletten är en genomgående känsla som många beskriver, det vill -säga upplever ej fullständig tarm-tömning.

Om jag misstänker att jag har IBS, vad bör jag göra?

– Gå till din husläkare och gör en utredning för gluten och laktos. Då får du bli skickad vidare till en dietist som jobbar med Fodmap. Finns det ej i närheten så finns det en lista på hemsidan: www.ibsfri.se

Du är aktuell med en ny bok som använder ”Fodmap”. Berätta mer!

– Båda den nya boken och min tidigare (”Lugn mage med god mat” reds. anm.) är anpassade till Fodmap, -vilket innebär mat utan lök, vitlök, gluten, laktos. Recepten är baserade på mina -egna er-farenheter av IBS, mina -patienters efterfrågan och vad de tycker är svårt. Det finns en stor efterfrågan -enkla vardagsrecept för hela familjen

Vilka förändringar upp-lever dina patienter av att använda sig av Fodmap?

– Vinsten är ofta att de nu får en matlista på sådant som de faktiskt mår bra av och kan äta. Många har provat att justera maten och livsmedel själva utan att lyckas och med Fodmap får de faktiskt en korrekt lista som de mår bättre av. Det första som märks är ofta att magen blir tyst och lugn -eftersom Fodmap tar bort gasbildande molekyler,

Om jag överlag vill få en mer välmående och lugnare mage, vad rekommenderar du att jag äter då?

– Eventuellt prova att minska gluten. Bröd kan vara bra att börja med. Se över ditt intag av sädesslag, socker, sötningsmedel och tillsatser.

Har du några tips på mat som magen mår bra av?

– Ren mat. Blanda inte för många saker på en gång. Ät regelbundet, små portioner i lugn och ro. Ät näringsrik mat, färgglad mat och mindre vitt. Om vi ska prata ätbeteende så tänk ”vi ska bara äta när vi äter”.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Sjöström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro