ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expertens tips: Fota inte katter

Maria Forsström · 1 Okt 2014
Uppdaterad 1 Okt 2014

Foto: Peter Nilsson


Metro Photo Challenge firar ju tioårsjubileum i år, och en av vinnarna i Sverige första året 2004 var Peter Nilsson från Malmö. Han tog bilden ni ser här, I rampljuset”, på en konsert med militärorkestrar i Globen i Stockholm för tio år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag och min tjej åkte upp en weekend och visste inte ens vad det var för något, men jag hade självklart kameran med mig. Och det såg coolt ut med allt det mörka och de fyra lamporna så jag tog lite bilder, men det var ganska svårt att få till för jag hade inte så bra objektiv på den tiden, säger Peter Nilsson.

Han fick kämpa för att hålla kameran stilla länge nog men fick till slut till sin bild, och hade sett att temat för Metro Photo Challenge var ”Ögonblicksbilder” det året.

– Faktum är att det är en av få fototävlingar jag varit med i, för oftast bryr jag mig inte om vad andra tycker utan fotar för min egen skull, men jag tänkte direkt på den bilden.Det räckte till att bli juryns hedersprisvinnare med en mobiltelefon, en kamera och en resa till Stockholm som pris.

Ditt bästa tips för en vinnarbild?

– Jag tror faktiskt att det var ren tur att jag vann, men för sin egen skull bör man försöka hålla sig till temat. Man ser ofta i fototävlingar att folk skickar in lite för brett.

Urban Brådhe är fotograf och har varit med i juryn för Metro Photo Challenge ända från starten, och säger att det verkligen finns bilder som återkommer oavsett vilket tema det är på tävlingen.

– Det finns ju vissa favoritmotiv – solnedgångar och bryggor och blommor och bin. Och katter. Det kan bli lite mycket för jurymedlemmarna som ibland börjar drömma om katter.

Man bör också försöka sålla bland bilderna och inte skicka in allt man tar, menar han.

– Alla i juryn är såpass kompetenta att de ser om det slentrianskickas in bilder och sådant tänder vi inte på. Skicka inte in skit för det genomskådar vi direkt.

Vad ska man tänka på när man fotograferar?

– Det är massor av saker som krävs för att få till en bra bild, men den kan också komma alldeles av sig själv om man har lite tur. Vad man ibland saknar lite är att folk inte riktigt vågar närma sig människor – man är lite rädd för främmande och håller sig på distans. Men en bra bild känns ju i magen, det är en gammal fin sanning, säger Urban Brådhe.

Peter Nilsson har inte tävlat i Metro Photo Challenge mer än den gången han vann.

– Men bara för att du ringde ska jag vara med i år igen. Det är lagom att vinna vart tionde år, säger han och skrattar.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro