ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expertens tips: Så sparar du ihop en semesterkassa – på 60 dagar

Anna Åslund · 22 Maj 2018
Uppdaterad 22 Maj 2018
Elin Helander är forskningschef på Dreams och har skrivit boken ”Hjärnkoll på pengarna – få råd med dina drömmar”.

Elin Helander är forskningschef på Dreams och har skrivit boken ”Hjärnkoll på pengarna – få råd med dina drömmar”. Foto: Claes Helander/Unsplash


Är det möjligt att sista minuten-spara ihop några extra tusenlappar till semestern i juli? Enligt sparexperten Elin Helander är det en fullt genomförbar utmaning, i stor grad genom att endast sluta köpa onödiga småsaker varje månad.

klar

Artikellänk är kopierad

När Elin Helander frågar människor som inte sparar pengar om varför de inte gör det får hon oftast svaret ”Jag har inte råd att spara just nu”.

– I vissa fall är det såklart så, men för många går det att spara småsummorna som man inte tror räknas. Man tror inte att det är värt något att spara 500 kronor i månaden. Men jag skulle säga att det är fullt möjligt att spara 50 kronor om dagen för de allra flesta, säger hon.

Elin Helander är forskningschef på Dreams och har skrivit boken ”Hjärnkoll på pengarna – få råd med dina drömmar”. I jobbet möter hon många som inte har råd att göra det de vill på sommaren på grund av att de inte har tillräckligt med pengar. Om du sparar 50 kronor om dagen, likt Elin Helanders förslag, skulle du få ihop 1500 kronor på en månad med 30 dagar. På 60 dagar, eller två månadslöner, blir det 3000 kronor.

Även om maj snart är över menar Elin Helander att du kan sätta igång ett sista minuten-sparande nu och lyckas få ihop en summa som 3000 kronor till juli.

– Bestäm hur mycket du vill spara ihop och sätt upp ett datum för när du vill ha pengarna. Slå ut summan på dagarna det är kvar och räkna ut hur mycket du måste spara per dag.

Anledningen till att många har svårt att komma igång med sitt sparande, framförallt i sista minuten, beror på att vi måste förändra vårt beteende och tankesätt för att klara av att spara. Enligt Elin Helander är det de onödiga, mindre utgifterna som är majoritetens absolut största problem. En kaffe på stan flera gånger i veckan, shopping på rea och en utelunch trots att matlådan står i kylen är till synes små kostnader som byggs på hög varje månad.

– Vi människor har svårt att se hela summan av flera mindre utgifter. Kaffen vi köper ute varje dag blir en kostnad på flera tusen på ett år. Då leder det till två saker. Dels konsumerar vi små summor utan att tänka på att de blir stora. Dels resulterar det i att vi inte tycker att det är värt att spara.

pil
Elin Helanders: Så ändrar du ditt beteende och kommer igång med sparandet

Hitta ditt ekonomiska självförtroende

Du måste tro på att du kan. Men börja långsamt, innan du kan springa ett maraton måste du börja med en kilometer. På samma sätt kan du sätta upp mindre mål för ditt sparande i början. Omge dig med människor som är bra på det du vill vara bra på. Följ grupper om sparande och ekonomi på Facebook, hitta en sparkompis och be om råd.

Rensa bort onödiga utgifter

Om du köper en kaffe för 25 kronor varje dag blir det över 9 000 kronor på ett år. Om du hade skippat morgonkaffet, eller dragit ner på det till hälften, är det pengar du hade kunnat spara. Börja spara genom att sluta köpa kaffe och istället sätta in 25 kronor på ditt sparkonto varje dag. Räkna ut hur mycket pengar du lägger på saker som uteluncher och shopping och se om du kan göra samma sak med andra utgifter.

Var inte snål – men var smart

Bara för att du sparar betyder det inte att du inte kan göra roliga saker. Du måste helt enkelt prioritera vad du vill lägga pengar på. Lista alla dina utgifter och rangordna dem efter hur viktiga de är, då kan du lättare se vad du borde rensa bort. Om du vill unna dig en middag ute med vännerna på fredag kanske du ska se till att ha matlådor till lunch på jobbet i veckan.

Ha en plan för oväntade händelser

Det kan kännas enkelt att spara fram till att kollegan föreslår att ni ska ta en spontan aw och middag efter jobbet. Sådana här frestelser kommer ofta att dyka upp och de är svåra att motstå. Därför måste du redan innan ha tänkt ut hur du ska agera i sådana situationer. Kan du istället föreslå att ni lagar middag hemma? Eller har picknick i parken med en engångsgrill?

Gör andra medvetna om din situation

Berätta för din omgivning att du just nu sparar till något speciellt. Gör dem beredda på att du inte kommer att ha möjlighet att äta middag ute lika ofta men att du gärna ses hemma och lagar mat. Ta egna initiativ och föreslå hur och var ni ska ses. Om du kan få stöd av omgivningen kommer det hjälpa dig att inte falla för ekonomiska frestelser.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro