ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expertens tre bästa tips för dina löpskor

Petra Axlund · 26 Sep 2009
Uppdaterad 16 Feb 2017
Fredrik Källberg på löplabbet Stinsen hjälper till att hitta löparskor som passar för din fot.

Fredrik Källberg på löplabbet Stinsen hjälper till att hitta löparskor som passar för din fot. Foto: Urban Brådhe


• Det viktigaste när man springer eller går är att man har rätt sko • Med fel eller slitna skor kan man lätt åka på skador som tar lång tid att läka • Här är Petras tre bästa skotips

klar

Artikellänk är kopierad

Gummit i träningsskor är färskvara. Det blir hårt och tappar sin dämpningsförmåga då det är gammalt. Det är därför man alltid bör köpa årets modell och undvika reaskorna om man är ute efter bra skor till sin löpning.

En del skor har tillverkningsdatumen så det kan vara bra att kolla.– Det är vanligt att nybörjare inte tror att skorna spelar så stor roll men det är snarare tvärtom. När man är ovan vid den typ av belastning är det extra viktigt med bra skor, säger Fredrik Kjellberg, butikschef på Löplabbet Stinsen.– Har man fel skor är det lätt att man får skador och försklitningar på knän, benhinnor och fötterna  och det tar tid att läka.

Det gäller alltså att hitta en sko som passar ens egen fot och löparsteg.– Vi analyserar kundens fot, filmar löpsteget och tar sedan fram ett par olika skor som passar just honom eller henne. Men sen är såklart kunden den enda som vet hur skon känns på, säger Fredrik Kjellberg.

Att ha bra skor är viktigt även om du enbart springer inomhus på ett löpband. Det finns skor speciellt framtagna för just löpband men du kan använda dina vanliga skor.

Många väljer dock lättare skor med mindre dämpning då bandet i sig dämpar något.petra stegman-axlund

Tre skotips

Byt skor efter 150–200 mil. Alltså om du springer 10 mil i veckan ska du köpa nya skor så ofta som var 15-20 vecka. Ha gärna två par som du alternerar mellan.Byt ofta.

Tvätta aldrig dina löparskor i tvättmaskinen. Duscha i stället av dem med varmt vatten, innifrån och ut, så du får bort smuts och grus. Torka av och låt sedan skorna självtorka.Duscha skorna.

Springer du på vintern kan det vara bra att investera i ett par vinterlöparskor. Inte så mycket för dämpning utan mer för att de kommer med piggar för minskad halkrisk. Att halka är en vanlig orsak till att man skadar sig.Växla för årstiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Axlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro