ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Expertens tre scenarier: Då kan Jonas Sjöstedt tvingas avgå

Jesper Lindqvist · 2 Jul 2019
Uppdaterad 2 Jul 2019
Jonas Sjötedts hot om att fälla regeringen kan inom kort ställas på sin spets.

Foto: Claudio Bresciani/Henrik Montgomery/TT


Höstens budgetförhandlingar kan bli en ödesfråga för Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet. Efter flera utspel om att eventuellt fälla regeringen kan V-ledaren komma att behöva ta ställning – eller lämna posten som partiledare. "Om Sjöstedt viker sig ännu en gång är han illa ute", säger statsvetaren Marja Lemne.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Jonas Sjöstedt ser frågan om regeringsmakten som "en atombomb".

Vem: Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt.

Var: I Almedalen.

Hur: Det nya hotet om att fälla regeringen gavs under en intervju i Morgonstudion.

När: Under tisdagsmorgonen.

Varför: ”Vi tycker att Löfven är det minst dåliga alternativet, men vi tycker att han får skärpa sig och bedriva en bättre politik”, säger Sjöstedt till SVT.

Redan i början av 2018 gav Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besked om att regeringen ska passa sig för att urholka strejkrätten.

Hotet återupprepades i samband med regeringsförhandlingarna tidigare i år, men när det blev dags att rösta om statsministerposten valde Vänsterpartiet ändå att släppa fram Stefan Löfven.

Sedan dess har hotet om att fälla regeringen legat kvar, och under partiets dag i Almedalen återupprepade Jonas Sjöstedt mantrat.

LÄS MER
Därför vägrar Sjöstedt att fälla regeringen: "Han fick välja mellan pest eller kolera"

– Det är lite som en atombomb, det är ett stort vapen. Vi vill inte ha Kristersson som statsminister, vi vill inte att Åkesson ska hålla i trådarna. Vi tycker att Löfven är det minst dåliga alternativet, men vi tycker att han får skärpa sig och bedriva en bättre politik, säger han till SVT.

Jonas Sjöstedt har velat i frågan om att eventuellt fälla regeringen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tre scenarier – vitt skilda utfall

Enligt Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns universitet, börjar frågan om att fälla regeringen bli en börda för Jonas Sjöstedt.

– Det verkar inte som att han har någon tro på svenska vänsterväljare, annars hade retoriken handlat om att det kan bli aktuellt med extra val. Jag är förvånad över att Jonas Sjöstedt inte ens har nämnt den möjligheten, det är långt ifrån självklart att vi får en borgerlig regering bara för att den nuvarande fälls, säger hon.

LÄS MER
Lista: Här i Sverige blev partierna störst och minst i EU-valet

Inför höstens budgetförhandlingar är det framför allt frågan om arbetsrätten och marknadshyror som Vänsterpartiet samt Centerpartiet och Liberalerna kommer att få rikta in sig på. Marja Lemne menar att det finns tre scenarier där Vänsterpartiets val, och icke-val, kan få stora konsekvenser:

Scenario 1: Regeringen, C och L kommer inte överens

– Här behöver Vänsterpartiet inte agera överhuvudtaget, eftersom regeringen riskerar att falla utan att V har någon avgörande roll. Då kan det bli aktuellt med en ny regering, alternativt extra val, varpå ökade siffror i opinionen kan gynna Vänsterpartiet, säger Marja Lemne.

Scenario 2: Regeringen, C och L kommer överens – V väljer att väcka misstroende

– Här håller Jonas Sjöstedt vad han tidigare har lovat. Samtidigt har han gett dubbla besked i frågan, och inte alls nämnt möjligheten till extra val om ett misstroendevotum går igenom. Det kan ju inte vara helt otänkbart att man i Sverige har ett extra val med det parlamentariska läge vi befinner oss i.

LÄS MER
Det här innebär en misstroendeförklaring – och då kan en minister avsättas

Scenario 3: Regeringen, C och L kommer överens – V väljer att inte väcka misstroende

– Det här scenariot är det tyngsta för Jonas Sjöstedt, som då saknar grund att stå på efter alla utspel han har gjort i frågan om marknadshyror och arbetsrätt. Skulle han åter vika sig är han illa ute, då är det nog dags för Vänsterpartiet att se sig om efter en ny partiledare som inte tyngs ned av tidigare uttalanden i dessa frågor.

Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns universitet.

"Verkar sakna tron på egna väljare"

Vänsterpartiet har under de senaste åren utmärkt sig genom att varken gå framåt eller backa speciellt mycket i olika opinionsundersökningar. I SCB:s halvårsmätning från början av juni låg partiet på 8,7 procent, 0,3 procentenheter ovan mätningen från november och 0,7 procentenheter ovan valresultatet från i fjol.

LÄS MER
Lista: Fem byten av partisymboler som väckte reaktioner

Enligt Marja Lemne verkar det finnas en tveksamhet kring den egna förmågan inom partiet.

– Vänsterpartiet har en unik situation där man kan fånga upp missnöjda S-väljare, som ogillar partiets vridning åt höger. Men det verkar nästan som att man saknar tron på att kunna mobilisera potentiella väljare i tillräckligt hög utsträckning. Risken är att man börjar fundera för mycket över hur andra aktörer ska reagera på deras val, istället för att se till vad som gynnar dem själva, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro