ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter: Därför borde du uppskatta parasiter och fästingar

Joel Linde · 11 Jun 2015
Uppdaterad 17 Jun 2015
Det kan vara svårt att se vad den bitande bromsen är bra för, men den har sin funktion.

Det kan vara svårt att se vad den bitande bromsen är bra för, men den har sin funktion. Foto: Rane61, Dysmachus/Wiki, Jan Collsiöö/TT


Har getingen egentligen någon funktion, eller är den bara en irriterande konkurrent vid grillen? Och hur är det med fästingen, den kan väl inte vara bra för något, eller?

klar

Artikellänk är kopierad

Sommar betyder sol och glädje, men också irritation över alla jobbiga och påträngande insekter. Har alla verkligen en funktion?

– En funktion för vem? säger Charlotte Jonsson, entomolog vid Göteborgs Naturhistoriska museum.

– Det är klart att vi människor kanske inte tycker att alla insekter är så trevliga, men alla är värdefulla på sitt sätt.

Hur är det med parasiter till exempel?

– Det finns en viss typ av stekel som paralyserar fjärilslarver med ett bedövningsmedel. Sen tar de hem dem till sina bon och lägger ägg på larven som konsumerar den levande. Man kan ju fundera vad sådana organismer har för funktion, säger Charlotte Jonsson.

– Men på det sättet kan de också hålla nere insektspopulationer som annars kanske hade kunnat föröka sig ohämmat, så ofta finns det både något positivt och negativt med sådana djur.

Fästingen är i och för sig ett spindeldjur, men vad är den bra för?

– De kan sprida organismer som ger upphov till sjukdomar, så det kanske inte är en trevlig funktion men det reglerar ju också andra djurpopulationer till viss del. Men de är också föda för vissa andra djur.

Hur är det med bromsar?

– Vi som blir angripna av dem tycker kanske inte att de är så bra, men de fyller sin funktion. Vissa av dem sprider parasiter, och det är ju inte bra för oss men för själva parasiten är det bra att ha ett värddjur som kan transportera den till nästa värddjur, säger Charlotte Jonsson.

– Och de fungerar också som pollinerare och föda åt andra djur. Och så finns de ju där för sin egen skull också.

För att bara njuta av livet?

– Ja. Man kan ju ställa frågan om oss människor också, vad har vi för funktion? Vi är ju inte heller så trevliga alla gånger.

Christer Björkman är professor i skogsentomologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han håller med om att alla har sin funktion, och tillägger att även de allra jobbigaste insekterna kan vara till stor nytta.

– Det är ju väldigt svårt att veta vad som händer om en art försvinner, det vet man först efter att det har hänt, säger Christer Björkman.

– Men eftersom att de finns så är de ju viktiga. Att det finns saker som är dåliga för en annan organism gör att man måste bli bättre hela tiden. Evolutionen fungerar ju så.

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro