ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter kritiska till Pisa-mätning

Karolina Skoglund · 9 Dec 2013
Uppdaterad 9 Dec 2013

Årets Pisa-undersökning, som mäter kunskapsnivån i OECD-länders skolor, visar att svenska skolan är i fritt fall. Men nu höjer flera personer ett varnande finger. De menar att undersökningen kan ifrågasättas.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Garpebring är förbundsordförande i Sveriges elevråd. Hon oroar sig för att undersökningen kan göra mer skada än nytta för de svenska eleverna.
Mimmi Garpebring är förbundsordförande i Sveriges elevråd. Hon oroar sig för att undersökningen kan göra mer skada än nytta för de svenska eleverna.Foto: Urban Brådhe

En ny Pisa-undersökning visar att de svenska skolornas genomsnittliga resultat försämrats mest jämfört med alla andra OECD-länder sedan 2009. Men nu ifrågasätter flera personer undersökningen.

Bland dessa finns den danska statistikprofessorn Svend Kreiner, som gjort en egen genomgång av alla tester i läsförståelse från 2006 års Pisa-undersökning. Resultatet visade att han med egna tolkningsmodeller kunde få nästan alla länder att placera sig på helt olika platser på ranknings-listorna. 

– Vetenskapligt är det svårt att jämföra studieresultat mellan så olika länder. Vill man ändå jämföra skulle det bli mest korrekt med länder som är förhållandevis lika. Till exempel de nordiska, säger han. 

Mimmi Garpebring, förbundsordförande i Sveriges elevråd, tror att undersökningen kan göra mer skada än nytta, eftersom den sänker hela skolans självförtroende. 

– Pisa mäter bara vissa saker och skolan är bra på mycket annat. Men tyvärr fokuserar man på det dåliga. Det är inte så man bygger en skola med goda resultat. Tror eleverna inte att de kan något så kan de det inte heller, säger hon. 

Sveriges representant i Pisas styrgrupp, Anita Wester, avfärdar Svend Kreiners undersökning och menar att interna styrdokument som nationella proven stämmer bra överens med resultaten i Pisa. Däremot håller hon med Mimmi Garpebring att fokus på dåliga resultat inte gör skolan bättre. 

– Skolans uppdrag är mycket bredare än det som Pisa mäter och det försöker vi också framhålla. Vi vill gärna ligga i framkant när det gäller vad som ska täckas in i de här undersökningarna och möjligheterna att innefatta till exempel entreprenörskap, som man inte fångar nu, är något vi jobbar på.

Även när det kommer till att jämföra resultat mellan skolor här i Sverige tycks det finnas vissa problem. År 2013 har Skolinspektionen gjort omrättningar av 31 800 elevlösningar av nationella prov från 461 skolor. Resultatet visade bland annat att avvikelserna varierar starkt på skolnivå. Under omrättningen upptäcktes till exempel allt från noll till 89 procents avvikelse vid olika delprov i svenska och engelska. 

– Det är främst uppsatsdelarna vi ser problem i och vi har föreslagit att man ska utreda den delen, eftersom den blir problematisk i ett likvärdighetssyfte, säger Jonna Andersson, gruppledare på Skolinspektionens analys- och statistiksekretariat.

Nationella prov också osäkra

Även när det kommer till att jämföra resultat mellan skolor här i Sverige tycks det finnas vissa problem.

År 2013 har Skolinspektionen gjort omrättningar av 31 800 elevlösningar av nationella prov från 461 skolor. 

Resultatet visade bland annat att avvikelserna varierar starkt på skolnivå. 

Under omrättningen upptäcktes till exempel allt från noll till 89 procents avvikelse vid olika delprov i svenska och engelska. 

– Det är främst uppsatsdelarna vi ser problem i och vi har föreslagit att man ska utreda den delen, eftersom den blir problematisk i ett likvärdighetssyfte, säger Jonna Andersson, gruppledare på Skolinspektionens analys- och statistiksekretariat.

LÄS OCKSÅ: Hur ska den svenska skolan räddas?

LÄS MER: Kritikerna: Skyll inte ifrån dig, Björklund

HUR MYCKET KAN DU?Här kan du göra Pisa-testet själv

► Här kan du ladda ner hela Pisa-rapporten 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro