ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter om politikläget inför valet: Ingen succé för Löfven

Annica Ögren · 9 Aug 2018
Uppdaterad 9 Aug 2018
 Medvind för Annie Lööf och motvind för Stefan Löfven, anser Marja Lemne.

Medvind för Annie Lööf och motvind för Stefan Löfven, anser Marja Lemne. Foto: IBL


I dag är det precis en månad kvar till höstens val 9 september. Känner du dig förvirrad? Du är inte ensam. Metro låter tre politiskt sakkunniga experter svara på fyra frågor som ger dig koll på hur läget är inför slutspurten.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilket parti har mest medvind just nu?

Folke Johansson, professor emeritus, statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet: Jag tycker att det svänger mycket. Invandrarfrågan har dominerat mycket och där har Sverigedemokraterna fått stora fördelar, även Centerpartiet. Nu när skogsbränderna är aktuella kan det ge både Miljöpartiet och Centerpartiet ett uppsving. Samtidigt brukar regeringsstödet öka under kriser.

Marja Lemne, S-märkt statsvetare, fil. doktor och universitetslektor, Södertörns högskola: Tittar man en månad tillbaka är den nya medvinden för Centerpartiet. Detta efter omröstningen om ensamkommande och dagen då partiet fronderade övriga allianspartier.

Torbjörn Larsson, docent och universitetslektor, statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet: Inget parti går särskilt bra just nu. Men Sverigedemokraterna går ju bättre än sitt förra valresultat, det är de och Vänsterpartiet som är de tydligaste partierna som går framåt. Att två ytterpartier på vänster- och högerskalan går framåt kan vara för att de partierna är tydligast. När det blir extremt åt ena eller andra hållet kan man lättare föra en tydlig politik för väljarna.

Vilket parti har mest motvind?

Folk Johansson: Moderaterna och Kristdemokraterna. M för att de har tappat mycket under sina partiledarbyten. Samtidigt har de återtagit en del i invandringsfrågan där de slåss med SD. Även splittringen inom alliansen är ogynnsam för M. KD har mött motvind för att de till viss del tappat sina ursprungliga väljare och gått mer åt det konservativa hållet.

Marja Lemne: Det är en ihållande tendens att Sverigedemokraterna är vinnare och Socialdemokraterna förlorare.

Torbjörn Larsson: Både Socialdemokraterna och Moderaterna har motvind. Politiken är mer utflackad där M har gått tillbaka till mer traditionell politik samtidigt som S försöker få liv i sin gamla vanliga politik. Det kan väljarna uppfatta som att partierna inte kommer med så mycket nytt.

Folke Johansson, Marja Lemne och Torbjörn Larsson ger sin syn på valrörelsens slutspurt. Foto: Privat
Folke Johansson, Marja Lemne och Torbjörn Larsson ger sin syn på valrörelsens slutspurt. Foto: Privat

Vilka partiledare har mest motvind och mest motvind just nu?

Folke Johansson: Jag tror inte att det finns någon särskild partiledare som lyfter partiet. Stefan Löfven har däremot inte gjort så stor succé. Om det är frågorna eller sättet han agerar på är dock svårt att svara på, men han har inte bidragit till att lyfta partiet.

Marja Lemne: Som partiledare är Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) skickliga. Men svaret blir ändå medvind för Annie Lööf och motvind för Stefan Löfven. Aldrig har vi haft så många partier som ligger så nära riksdagsspärren, det är nytt. Och det är ju motvind för dem som ligger där och kämpar.

Torbjörn Larsson: Frågan är om det är Stefan Löfven eller Socialdemokraterna som har motvind. Jag är inte säker på att Socialdemokraterna hade klarat sig bättre med en annan partiledare heller. Även Miljöpartiet har haft motvind länge med sin struktur att ha två språkrör istället för en partiledare. Det går bra för Centerpartiet, och den som inte syns så mycket men som det också går bra för är ju Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Vad tror du valrörelsen kommer att handla om den sista månaden?

Folke Johansson: Om det inte händer något drastiskt som förändrar bilden går det nog tillbaka till de traditionella frågorna. Invandring kommer ligga kvar som en stor fråga.

Marja Lemne: Den kommer nog handla om miljön efter bränderna nu. Det borde vara positivt för Miljöpartiet, men det är inte säkert att det blir en räddning eller framgång för MP.

Torbjörn Larsson: Det brukar alltid bli någon överraskningsfråga mot slutet av valrörelsen. En fråga jag är förvånad över som inte kommit tidigare är bostadspolitiken, men den kommer ju nu. Fokus kommer hamna på invandrarfrågorna, bostad och miljö, följt av bränderna.

Vilken regeringsbildning känns mest trolig?

Folke Johansson: Om vänsterblocket får majoritet är det ganska klart att det blir en fortsättning på den nuvarande regeringen, inklusive MP. Men ingenting är självklart. Om alliansen får majoritet bildas en allliansregering ändå. Om inget av blocken får majoritet tror jag att det blir någon slags regering med bara Socialdemokraterna eller bara Moderaterna, som en nödlösning i en övergångsregering.

Marja Lemne: Som det ser ut nu tror jag att den sittande regeringen ryker. Det blir en Moderatledd minoritetsregering, under förutsättning att M inte backar kraftigt nu i slutet. Men om flera partier faller under riksdagsspärren kan vad som helst hända.

Torbjörn Larsson: På något sätt blir det regeringsbildning i mitten och oavsett vilken kommer Liberalerna och Centerapartiet att vara med i den regeringen. Sedan är frågan om regeringen kommer gå åt högersidan och på något sätt få Sverigedemokraterna att stödja dem, eller om det blir en regering åt vänstersidan. Men problemet är att om S, C, L, MP skulle bilda en regering är det inte säkert att de fyra får egen majoritet, som det ser ut nu. Kan man inte bilda en mittregering med egen majoritet kan vad som helst hända.

Om man inte har en aning om vad man ska rösta på med en månad kvar till valet, vad gör man då?

Folke Johansson: Man får tänka efter vilken fråga som är viktigast och läsa på om de olika partierna.

Marja Lemne: Man får skaffa sig information och läsa om programmen på nätet. Jag tycker man ska göra ett par stycken valkompasser också.

Torbjörn Larsson: Beror på vad man har för värderingar. Förra valet hade vi två allianser som gick fram kan man säga, med relativt gemensamma vallöften, men nu är det oerhört tveksamt och många är tydligt oense på många områden. Det är inte ett enkelt val om man vill att ens valdeltagande ska påverka i någon riktning.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro