ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter rasar mot svenska skolmaten

Petter Sundsten · 2 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Rissneskolan. Jessica Chamoun och Vanessa Silva äter i den trevliga och moderna matsalen. – Det mesta är bra här men ibland är maten smaklös, säger Jessica. – I matsalen kan det vara högljutt ibland men oftast är det lugnt. Det är bra att det finns ett uppehållsrum i skolan, säger Vanessa. 

Rissneskolan. Jessica Chamoun och Vanessa Silva äter i den trevliga och moderna matsalen. – Det mesta är bra här men ibland är maten smaklös, säger Jessica. – I matsalen kan det vara högljutt ibland men oftast är det lugnt. Det är bra att det finns ett uppehållsrum i skolan, säger Vanessa.  Foto: Henry Lundholm


Fyra av tio elever måste skrika för att höras i matsalen

klar

Artikellänk är kopierad

MATKRIG. – Nu får det vara nog. Barn äter inte skollunch och det är för dålig miljö i matsalarna. Det slår tillbaka på dem själva, säger Karin Lidén, ordförande för branschföreningen Kost och näring, en sammanslutning av kostchefer.

Karin Lidén menar att kvalitén på skolmaten blir allt sämre och det är barnen som drabbas.– Vi har inte resurser att ge våra skolbarn bra och hälsosam mat. Råvarorna måste bli bättre.Enligt Annichen Kringstad på Skolmatens vänner är problemet att kvalitén skiftar över hela Sverige, eftersom kommunerna själva bestämmer hur mycket de ska satsa på skolmaten.En nätundersökning där 11 000 elever deltog visade att fyra av tio elever äter i en matsal där de måste skrika om de vill prata med varandra.– Helt oacceptabelt. Vi vill ha lagstadgade kvalitetskrav, säger hon.

Skolmatsproblemen hamnar mellan stolarna, anser Karin Lidén. – Sveriges Kommuner och Landsting är inte intresserade. De skjuter hela tiden över ansvaret på kommunerna. Vi hoppas på en bättre dialog, säger hon.– Vi tar direktiv från våra medlemmar, inte andra intresseorganisationer, säger Britta Rundström på SKL.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro