ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter: Så kommer bostadspriserna att påverkas

Åsa Larsson · 15 Okt 2014
Uppdaterad 15 Okt 2014
Bromma flygplats.

Bromma flygplats. Foto: Johan Nilsson/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Pär Gunnarsson, Fastighetsbyrån.
Pär Gunnarsson, Fastighetsbyrån.
Stellan Lundström, KTH.
Stellan Lundström, KTH.

Så här reagerar experter på beskedet att Bromma flygplats ska läggas ner 2022 och förvandlas till bostäder. Ur boendeperspektiv är det oerhört positivt, säger fastighetsmäklare i Bromma, medan KTH-professorn Stellan Lundström höjer ett varningens finger för framtida trafikproblem.

Majoriteten i Stockholms stad – S, MP, V och FI – har presenterat sin politik. I den ingår byggandet av tiotusentals nya bostäder och en nedläggning av flygplatsen i Bromma.

Fastighetsmäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma spår stora förändringar för området – om beslutet står sig.

– Det är  ett enormt stort område som kan bebyggas och det råder ju bostadsbrist i Stockholm, så tiotusentals nya bostäder skulle verkligen vara positivt.

– Jag tror att priserna generellt kommer att påverkas positivt. Stora delar av västra Stockholm är trafikstörda, alltså bullerstörda, så ur ett rent boendeperspektiv  tror jag att det här är väldigt positivt. 

Han tror att villapriserna för områdena närmast Bromma kommer att se en kraftig prisökning.

– I de absolut mest utsatta lägena skulle det kanske kunna stiga med 20 procent, alltså de där flygbullret håller priserna nere, säger han.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi, är skeptisk till det rödgröna beslutet och efterlyser en fungerande helhetslösning.

– Om man ska flytta flyget och bygga bostäder så måste man tänka på en helhetslösning för transporterna till bostäderna. Man kanske måste ha en ny Tranebergsbro exempelvis.  Ulvsundaleden och Tranebergsbron är redan i dag överbelastade.

Lundström bedömer att priserna på bostäder kommer att sjunka i och med nedläggningen.

– Villapriserna i Bromma är höga beroende på att man har så nära till flygplatsen. Närheten till flyget är en väldig magnet.

LÄS MER:

►Rödgröna majoriteten planerar lägga ner Bromma 2022

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro