ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter sågar SD:s utspel om invandringens kostnader

Gustaf Eriksson · 1 Okt 2013
Uppdaterad 1 Okt 2013

Genom kraftigt begränsad invandring tror sig Sverigedemokraterna kunna spara över 100 miljarder de kommande åren. Men forskare dömer ut beräkningen. – Det är oseriöst, säger Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix
Andreas Bergh
Andreas Bergh

I den skuggbudget som Sverigedemokraterna presenterar på onsdag påstår partiet att 118 miljarder kronor kan sparas genom att begränsa asyl- och anhöriginvandringen rejält. Partiet vill bland annat minska invandringen från Syrien med 45 procent nästa år och 90 procent de tre efterföljande åren. SD stödjer sig på underlag från Riksdagens utredningstjänst.

Men beräkningarna sågas av flera forskare.  – Det är oseriöst att använda Riksdagens utredningstjänst till den här typen av frågor. Det är inte den här typen av komplexa forskarfrågor som de har kompetens att ägna sig åt, säger Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.  – De vill ha någonting som låter bra och ger trovärdighet till det man tycker. Jag har kritiserat andra partiers användande av utredningstjänsten av samma skäl tidigare.

Enligt Andreas Bergh handlar frågan om samhället vinner eller förlorar på invandringen till stor del om hur stor andel av invandrarna som får jobb. – För att kunna säga något om detta måste man göra antaganden om sysselsättningsutvecklingen för de som kommer till Sverige. I dag är den ganska dålig, och om det blir sämre så blir det en stor kostnad. Men om vi blir bättre på integrationen på arbetsmarknaden så kan invandringen bli en vinst.

Jan Ekberg, professor emeritus i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet, är inne på samma spår.  – 118 miljarder låter väldigt högt. Dessutom går det inte att räkna så. Det gäller att se till människors hela livscykel. Med tiden integreras människor mer och mer, och då kan samhällets kostnad vändas till vinst.  SD-utspelet kan på sikt leda till att Sverige förlorar stora summor, enligt Andreas Bergh.  – Det är en väldigt riskabel åtgärd för att minska kostnaderna på kort sikt, som gör att vi riskerar att gå miste om vinster på längre sikt.

Men Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, avfärdar kritiken. – Visa mig de konkreta beräkningarna som säger att de siffror vi presenterar inte stämmer. Utan dem går det inte att diskutera.  Vad anser du om påståendet att det är oseriöst att använda Riksdagens utredningstjänst till den här frågan? – Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man inkompetensförklarar utredningstjänsten på det sättet. De ska tillhandahålla bakgrundsmaterial, och det är precis det de har gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro