ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter: Slöseri att tvingas flytta för jobb

Andreas Jelvefors · 15 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Hanna Falk bodde i Malmö med sin pojkvän men efter att ha blivit anvisad att söka jobb i andra områden flyttade hon till Jönköping. Minst 1 500 svenskar fick förra året sin a-kassa indragen på grund av att de inte i tillräcklig utsträckning sökt jobb.

Hanna Falk bodde i Malmö med sin pojkvän men efter att ha blivit anvisad att söka jobb i andra områden flyttade hon till Jönköping. Minst 1 500 svenskar fick förra året sin a-kassa indragen på grund av att de inte i tillräcklig utsträckning sökt jobb. Foto: Lars Andersson


klar

Artikellänk är kopierad

Flytta dit jobben finns – eller riskera sänkt eller indragen ersättning. Så lyder kraven på de arbetslösa i krisens spår. Men kritiker anser att det är samhällsekonomiskt slöseri.– Det finns ingen mening med att flytta arbetskraft till platser där den redan finns representerad. Möjligtvis ifall det handlar om speciella  yrkeskategorier, knutna till ett geografiskt område. Exempelvis gruvarbete, säger Sofie Persson, sektionschef för Arbetsförmedlingen teknik i Malmö.Mats Johansson är docent vid avdelningen för urbana och regionala studier vid KTH.– 90-talskrisen visar tydligt att den som är arbetslös gör bättre i att stanna hemma och nyttja sina sociala kontakter. I synnerhet den som befinner sig i det lägre arbetsmarknadssegmentet. Lågutbildade som flyttar är generellt sett de som mister jobbet redan i nästa lågkonjunktur, säger Mats Johansson.Trots tydliga regler anser regeringen att de inte behöver praktiseras strikt.– Om Arbetsförmedlingen ser att det redan finns kompetenta personer i de geografiska områden där jobben matchas, då är regeringen trygg med att Arbetsförmedlingen gör en rimlig och relevant bedömning, säger Karolin A Johansson, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Hanna tvingades att flytta – får pendlarstöd

FLYTTADE. När Hanna Falk, 28, blev arbetslös i Stockholm i höstas flyttade hon till Malmö. Hopp fanns om nytt jobb och att tillbringa tid med sin kärlek.Något jobb blev det inte. A-kassedagarna sinade. Men att behöva flytta långt ifrån pojkvännen för att ta arbete fanns just då inte på kartan. Men jobbcoachen gjorde henne snart uppmärksam på vilket som var hennes geografiska sökområde.– Min jobbcoach anvisade ett antal jobb på andra orter som han tyckte att jag skulle söka säger Hanna Falk.Hanna tog då beslutet att ändå flytta från Malmö och sin pojkvän. Nu bor hon i Jönköping och jobbar som kultursekreterare, med ansvar för dansverksamhet.– I mitt fall var det okej. För mig är det viktigt att ha ett arbete och då måste man vara flexibel. Att jag fått pendlarstöd från Arbetsförmedlingen underlättar också, säger Hanna Falk.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro