ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter: Sverige behöver inte Euron

TT · 23 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En ny folkomröstning om euron är inte aktuell även om Danmark skulle säga ja.För det krävs att den svenska opinionen svänger om valutaunionen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt blev överraskad av beskedet att Danmark tänker hålla en ny folkomröstning om euron.– Så klart att det påverkar oss vilken valuta man har i Danmark, säger han. Men alla partier står fast vid att frågan om folkomröstning inte kan väckas före 2010. Reinfeldt vill däremot till nästa val kunna ge besked till väljarna om hur de borgerliga ser på frågan för mandatperioden 2010- 2014. Han understryker dock:– En eventuell framtida svensk folkomröstning måste rimligen bygga på att vi ser ett tydligt omslag i opinionen, annars är det svårt att förstå varför vi skulle anordna en, säger Reinfeldt. – Vi har ingen grund för att hävda att något sådant omslag har skett. Annat lägeCentern är det enda regeringspartiet som är emot ett medlemskap i valutaunionen. Om Danmark går med betyder det inte så mycket, anser partiledaren Maud Olofsson.– Men det klart, skulle fler länder komma med och vi skulle hamna i ett läge där bara Sverige är kvar, då tror jag att det hamnar i ett annat läge, säger hon. Olofsson tycker inte att EU:s valutaunion har "tillräckligt hög kvalité" och påpekar att Sverige klarar sig bra utanför det samarbetet.Hon får medhåll från Handelsbankens chefekonom Jan Häggström. Han anser att Sverige inte alls behöver byta valuta bara för att Danmark eventuellt går med i eurosamarbetet.– Det skapar ingen extra dramatik om vi står utanför, säger Häggström. SynkroniseradEuron passar bättre för dansk ekonomi jämfört med den svenska, menar han.Danskarna har i dag sin valuta redan kopplad till euron och deras ekonomi är mer synkroniserad med övriga EMU-länder.– Vi har en annorlunda ekonomi. Sverige är mer av en snabbväxande ekonomi, säger Häggström. Finansminister Anders Borg håller med om att den ekonomiska kostnaden för att stå utanför euron är begränsad eftersom Sverige har god tillväxt, bra sysselsättning och starka offentliga finanser.– Men det finns också ett politiskt pris att stå utanför euron, säger han. Den danska regeringen har inte satt något datum för folkomröstningen. Enligt bedömningar i danska tidningar kommer den att hållas senast 2009.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro