ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter: Våldssex i GTA V” kan trigga igång våld mot kvinnor i verkligheten

Emma Björkman · 22 Nov 2014
Uppdaterad 22 Nov 2014

Foto: Youtube.com


klar

Artikellänk är kopierad

I tv-spelet ”Grand theft auto V” kan spelare köpa prostituerade, ha sex med dem, misshandla dem eller till och med döda dem. Vd:n bakom spelets företag: – Det här är vacker konst. Nu varnar experter för att spelet trigga användare att våldta och slå kvinnor i verkligheten.

Ett uppmärksammat Youtubeklipp visar hur en spelare i ”GTA V” plockar upp en prostituerad kvinna i sin bil, betalar henne för att ha se sex med honom innan han slår henne medvetslös med ett knytnävsslag och lämnar henne liggandes på marken. Den kontroversiella tv-spelsserien ”GTA” är känd för att vara våldsam och har en lång historia av att låta spelare råna, tortera och mörda personer i spelet. Prostituerade och strippor har förekommit i spelet tidigare men det är först nu i den senaste utgåvan som spelare kan titta på medan de har sex med en prostituerad och efteråt ges möjligheten att misshandla eller mörda henne. Det har fått experter att varna för att de sexuellt våldsamma inslagen kan trigga igång vissa spelare till att utföra sådana handlingar i verkliga livet. – Män som tittar på en viss typ av pornografi är mer sannolika att tro på myten att kvinnor njuter av att bli våldtagna. Så sett till all forskning, ja, det verkar möjligt att spela ett tv-spel som innehåller sex med och mord på prostituerade kan ha en effekt på attityder gentemot kvinnor, säger Jean Twenge, psykologiprofessor vid san Diegos State University till IB Times. Jacqueline Helfgott, och professor i straffrätt vid Seattle University har undersökt sambandet mellan tv-spel och våld och säger att våldsamma spel kan fungera som en riskfaktor för personer som är mottagliga för våldsamt beteende. Hon säger till IB Times att regelbundet spelande av ”GTA V” kan leda till en förstärkning av våldsamma fantasier hos vissa spelare. – För individer som redan har sexuellt våldsamma fantasier erbjuder det här en fristad för att ”öva” på aktiviteter som ger näring till fantasierna genom redan existerande kognitiva manus, säger Jacqueline Helfgott. Strauss Zelnick, vd för företaget Take-Two som står bakom ”GTA”-serien, försvarar det omdebatterade inslaget med våldssex i ”GTA V”: – Hör här, det här är en kriminell miljö. Det är konst och jag omfamnar den konsten – det är vacker konst – men det är inte glasklart. Vi står sida vid sida med stora filmsläpp och tv-serier som utforskar liknande universum, säger han enligt brittiska The Mirror.

Här har han sex med kvinnan innan han slår henne medvetslös

Obs: Varning för starka bilder.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro