ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter varnar för robokalypsen

Kieron Monks / Metro World News · 28 Nov 2012
Uppdaterad 29 Nov 2012
Experter varnar för robokalypsen Scenariot från Terminator-filmerna, där robotar börjar kriga mot människor, skulle kunna bli verklighet, menar flera experter.

Experter varnar för robokalypsen Scenariot från Terminator-filmerna, där robotar börjar kriga mot människor, skulle kunna bli verklighet, menar flera experter.


Robotar kan hjälpa oss på många sätt, och användningsområdena ökar parallellt med maskinernas intelligens. Men utan ett ordentligt regelverk riskerar de bli smartare än oss människor – och ta över världen, varnar forskare.

klar

Artikellänk är kopierad

Undergången är nära när robotar blir lika intelligenta som människor, och det kan kan ske under vår livstid. Detta illavarslande budskap kommer från Center for the Study of Existential Risk, CESR, en ny studiegrupp vid Universitetet i Cambridge vars syfte är att motarbeta framtidsscenariot från Terminator-filmerna.

CESR kommer att analysera hotet från ”maskiner vars intressen inte inkluderar oss”, enligt filosofiprofessor Huw Stephens, som börjar arbeta med gruppen nästa år tillsammans med Martin Rees, professor i astrofysik och Skypes medgrundare Jaan Tallinn. Stephens räknar med att artificiell intelligens, AI, i klass med människans kommer detta eller nästa århundrade. Trots att scenariot kan låta bisarrt finns det experter som anser att CESR behövs. – Vi behöver det därför att om det finns bara en procents chans att AI hinner ikapp oss detta århundrade, kommer det att få en enorm effekt på hela världen, och människor måste förbereda sig, säger Dr Sean O hEigeartaigh vid Future Human Institute till Metro. – Det finns en risk att vår förmåga att skapa kraftfull AI kommer tidigare än vår förmåga att kontrollera dess motivation.

O hEigeartaigh menar att forskningsområdet behöver ett liknande regelverk som atomforskningen eller genmanipulering, för att förhindra att forskarna öppnar en ”Pandoras ask”.  – En aspekt är ”rekursiv självförbättring”, som syftar till en maskin som kan kopiera sig själv och modifiera koden. Föreställ dig något med Einsteins intelligens som gör en miljon kopior av sig själv och sedan en miljon till som jobbar ihop.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch stödjer införandet av ett regelverk och har nyligen krävt ett förbud mot autonoma robotar. – Att ge maskiner makten att bestämma vem som ska leva och dö på stridsfältet vore att ta teknologin för långt, säger Steve Goose på HRW. 

Rapporten förutspår helt autonoma robotar om 20–30 år. Den typen av förutsägelser kommer att ge bränsle till singularitetsrörelsen, som menar att robotar oundvikligen kommer att överträffa mänskligheten. I november förutspådde Ray Kurzweil, en central figur inom singularitetsrörelsen, att år 2029 blir det år då ”maskiner kommer att matcha människors intelligens, och de kommer att kunna få oss att skratta och gråta”.

klar

Artikellänk är kopierad

Kieron Monks / Metro World News
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro