ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter varnar: Girafferna håller på att bli utrotade

Aron Andersson · 6 Dec 2014
Uppdaterad 6 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Nära hälften av Afrikas giraffer har försvunnit på bara femton år. Tjuvjakt en del av förklaringen bakom de minskade beståndet.

Organisationen GCF (Giraffe Conservation Foundation), som arbetar för att bevara giraffen, varnar nu för att antalet giraffer i Afrika minskar drastiskt. 1999 uppskattades antalet vara 140 000, och de senaste siffrorna pekar på att färre än 80 000 finns kvar i dag.

Anledningen till den stora minskningen tillskriver GCF bland annat tjuvjakt, och att antalet människor ökar. Det innebär att girafferna har mindre ytor att leva på, och att områdena blir allt mer utspridda.

Uppmärksamheten för giraffernas situation har inte varit lika stor som den för andra afrikanska djur, menar experter.

– Som en jämförelse varnas det mycket för det kommande hotet om utrotning av den afrikanska elefanten som en följd av tjuvjakt – en situation som inte bör förminskas – men det finns uppskattningsvis 450 000 elefanter kvar, jämfört med 80 000 giraffer, säger Kathleen Carrigan, talesperson för African Wildlife Foundation till Scientific American.

Inte heller forskningsvärlden har ägnat lika mycket tid på giraffen som på elefanten. Det finns betydligt fler vetenskapliga artiklar publicerade om det sistnämnda djuret.

Och organisationen GCF har precis fått sin första heltidsanställda, i chefen Julian Fennessy.

– Före jag började jobba heltid i september har det aldrig funnits någon som arbetar för att bevara girafferna på heltid – någonsin, säger han till Scientific American.

– Girafferna är den bortglömda megafaunan. De får inte den uppmärksamhet de förtjänar. Som en följd av det är de nu i fara.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro