ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experter vill ha könsneutral förskola

Arne Wirén · 28 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Julia Söderberg, 5: – Tjejer ritar prinsessor. Killar leker mest med bilar. Maximilian Nyberg, 6: – Jag vågar hoppa från rutschkanan, det vågar inte tjejer.

Julia Söderberg, 5: – Tjejer ritar prinsessor. Killar leker mest med bilar. Maximilian Nyberg, 6: – Jag vågar hoppa från rutschkanan, det vågar inte tjejer. Foto: Laura Canedo Pouso


klar

Artikellänk är kopierad

Barn på dagis styrs in i traditionella könsroller. Detta måste upphöra, menar en utredning som i går lades fram för regeringen. – Personalens invanda föreställningar om hur barnen bör vara gör att flickor och pojkar ofta bemöts och bedöms olika, hävdar utredningens ordförande Anna Ekström. Hon vill ha bättre förskollärarutbildning och bättre kontroll av att läroplanen verkligen följs. Enligt läroplanen ska flickor och pojkar ha möjlighet att utveckla alla sina färdigheter utan att hindras av traditionella könsroller. Men i dag gäller den till exempel bara i kommunala förskolor och inte i fristående. I början av 90-talet började en förskola i Gävle på försök att styra flickor till att leka även med pojkleksaker och pojkar att leka även med flickleksaker. Det var lyckat, menar Anna Ekström. – Men jag säger inte att personalen måste använda just den pedagogiken. Det finns flera metoder. – Det är inte meningen att göra pojkarna till flickor och flickorna till pojkar. Poängen är att sluta uppfostra barn till pojkar och flickor enligt traditionella könsmönster.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro