ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Experter: Fler kommuner kan förbjuda tiggeri efter dom i HFD

David Peterson · 17 Dec 2018
Uppdaterad 17 Dec 2018

Foto: IBL


Vellinge kommun får rätt i Högsta förvaltnings domstolen kring sitt tiggeriförbud. Domen innebär att fler kommuner nu kan ta efter Vellinges modell, enligt två experter.

klar

Artikellänk är kopierad

Högsta förvaltnings domstolens (HFD) ger Vellinge kommun grönt ljus för ett tiggeriförbud. Beslutet gör det möjligt för fler kommuner att införa ett förbud. Men det är inte givet att det alltid går att införa ett lokalt förbud, enligt Rickard Dunker, doktorand i offentlig rätt vid Stockholms universitet. 

– Även om HFD kommit fram till tiggeri är en företeelse som går att reglera genom lokala ordningsföreskrifter så är det inte säkert att det behövs ett förbud och det måste alltid prövas om det behövs och var i kommunen det behövs. Ett viktigt konstaterande i HFD:s dom är att man inte kan förbjuda tiggeri i hela kommunen, säger han.

”Splittrat regelbestånd”

Ordningslagen lägger egentligen inte hinder i vägen för att reglerna någonting i lokala föreskrifter så länge det inte är reglerat på annat sätt, enligt Rickard Dunker.

– Så jag är inte förvånad över HFD slutbedömning. Däremot över att det gick så långt. Jag tyckte det var uppenbart att det här är något som kommunerna kan reglera utifrån ordningslagen som den är skriven i dag, säger han.

Det finns fördelar med att låta kommunerna besluta kring den här typen av beslut eftersom att de kan ta hänsyn till lokala förhållanden själva få avgöra om regeln behövs eller inte, enligt Dunker.

– Men nackdelen är att man får ett oerhört splittrat regelbestånd där det kan bli svårt att veta vad som gäller i varje enskild kommun och man skjuter problemet mellan sig, säger han.

Krav måste uppfyllas

Enligt Mårten Schultz, professor i juridik vid Stockholms universitet och kommentator på Svenska Dagbladet, innebär HFD:s avgörande att andra kommuner kan göra på samma sätt som Vellinge.

– De kan därmed på ett lagligt sätt förbjuda tiggeri på vissa platser. Men det man ska komma ihåg är att HFD:s prövning utgår från vissa förutsättningar som måste finnas, som att det ska vara tydligt avgränsat geografiskt och att det ska vara tydligt formulerat vad som är förbjudet. För att en annan kommun ska kunna göra det måste de också uppfylla de kraven, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro