ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Därför känns en psykos så verklig

Simon Krona · 2 Apr 2017
Uppdaterad 2 Apr 2017
När en person under psykos hör röster som ingen annan hör är hörselcentrat i hjärnan aktivt, som om det vore ett verkligt ljud.

När en person under psykos hör röster som ingen annan hör är hörselcentrat i hjärnan aktivt, som om det vore ett verkligt ljud. Foto: Alexey Kotelnikov / Alamy


Runt två tredjedelar av de som drabbas av psykossjukdomar som schizofreni eller schizoaffektivt syndrom har svårt att leva ett vanligt liv. Många har svårt att arbeta och en del drar sig undan från sina vänner och anhöriga.

klar

Artikellänk är kopierad

Personer med psykossjukdomar som schizofreni eller schizoaffektivt syndrom drabbas ibland av psykoser. Då upplever personen verkligheten på ett annorlunda sätt – det kan handla om till exempel vanföreställningar, hallucinationer eller tankestörningar.

Ing-Marie Wieselgren, läkare och specialist i psykiatri, berättar om en patient vars vanföreställningar var så starka att de inte heller gick att överbevisa med bilder som visade motsatsen eller logiska argument.

Under en psykos kan den drabbade också höra röster som ingen annan hör. Rösterna är ofta elaka.

– Om du hör röster som säger att du kommer dö imorgon, att du egentligen är en stinkande varelse som alla hatar så blir du såklart påtagligt påverkad, säger psykologen Lennart Lundin.

När en psykotisk person hör röster är hörselcentrat i hjärnan aktivt, som om man hör riktiga ljud utifrån, berättar Lennart Lundin.

– Det är därför de uppfattas som så verkliga. Hjärnan kan inte skilja på ”inifrån-röster” och verkliga ljud.

Med rätt medicinering och rätt stöd för att hantera psykoserna kan de drabbade leva ett vanligt liv, enligt Ing-Marie Wieselgren.

– Det handlar mycket om att hitta egna tekniker. En person kunde till exempel skälla på sina röster, och så försvann de för stunden. En annan spelade in ljud när han inte visste om det var inre eller verkliga röster han hörde, säger hon.

Många av de som lever med en psykossjukdom har svårt att arbeta.

– På de flesta jobb vi har i dag måste man kunna vara ganska koncentrerad. Det är svårt om man samtidigt har vanföreställningar. Man kanske är så rädd att man inte vågar gå till jobbet. Man kanske har en arbetskapacitet på 25 procent. Vi har få arbetsplatser som kan erbjuda den typen av tider, säger Ing-Marie Wieselgren.

pil
Mår du dåligt?

Om du misstänker att du har symtom på en psykos eller tror att du håller på att utveckla en psykos bör du kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning direkt.

Här kan du hitta din närmaste psykiatriska mottagning.

Är du under 18 år bör du i första hand kontakta skolkuratorn eller en kurator på en ungdomsmottagning. Du kan också gå till en vårdcentral eller kontakta barn- och ungdomspsykiatrin, bup.

Du kan också ringa Hjälplinjens telefonjour som ett tillfälligt psykologiskt stöd. De kan ge dig råd om hur du kan söka dig vidare för att få rätt hjälp.

Källa: Källa: 1177 Vårdguiden

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro