ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Experterna: Därför vinner Frans Melodifestivalen

LINDA HELLUM · 11 Mar 2016
Uppdaterad 11 Mar 2016
Frans har all anledning att öva på segergesterna.

Frans har all anledning att öva på segergesterna. Foto: All over


Metro frågade experterna vem som vinner Melodifestivalen 2016. Och det är tydligt: Sverige har drabbats av Frans-feber.

klar

Artikellänk är kopierad

Då startordningen presenterades i slutet av förra året tippades Molly Sandén direkt bli 2016 års vinnare av Melodifestivalen – och ansågs dessutom ara en god kandidat till att ge Sverige en andra vinst i rad, efter Måns Zelmerlöws bragd med ”Heroes” förra året. Hon placerades i sista deltävlingen för att dra ut på förväntan inför hennes hypade ”Youniverse”.

I den första deltävlingen skrällde sig Robin Bengtsson direkt till final vid sidan av en annan favorit, Ace Wilder. Hitmakarna Samir & Viktor som varit storfavoriter fick åter igen ta vägen via Andra chansen till finalen. I Andra omgången sprang 19-åriga Wiktoria om favoriten Isa och gick till final med förhandstippade David Lindgren.

Men ännu inga större sensationer, vilket det heller inte blev tal om i tredje deltävlingen där Oscar Zia och Lisa Ajax gick till final.

Så kom då fjärde deltävlingen där veteranerna Martin Stenmarck och Linda Bengtzing åkte ut med buller och bång.

Molly Sandén gick som väntat till final, men det blev inte det segertåg alla trott. För en viss Frans Jeppsson-Wall, som senast stått på scen som 8-åring efter sin hyllningslåt till Zlatan, stal all uppmärksamhet. 17-åringen fick ett enormt gensvar av publiken med sin ”If I were sorry” som sedan seglade högt upp över de andra bidragen på listorna. Och som enkäten här nedan visar, så har även experterna drabbats av Frans-feber.

Vem vinner Melodifestivalen?

Markus Larsson, musikjournalist, Aftonbladet:

– Det var en lätt fråga att svara på, det blir väl Frans. Det enda som kan hindra honom är den internationella juryn, de kanske inte faller för en liten förvirrad tomte i luva. Men Frans fyller annars alla kriterier för ett fenomen. En utmärkt vinnare, även om låten är som att lyssna på en kran som droppar. Men även om han är den självklara vinnaren tycker jag Wiktoria är bäst som helhet.

Gabriel Alares, låtskrivare/artist:

– Jag tror Frans vinner. Svenskarna tycker om artister som har lite mer "vanligt folk"-framtoning, typ Martin Almgren, Kevin Walker, Frans. Dock hade jag gärna sett en coolare låt representera Sverige i ESC. Hoppas på Ace Wilder, Robin Bengtsson eller Oscar Zia.

Titti Schultz, radiopratare, ”Vakna med NRJ”:

– Det är Frans! Jag tittar på Melodifestivalen via Twitter, det är mycket roligare att följa vad folk tycker och tänker. Hans låt var den första som fick mig att titta upp. Jag gillade verkligen låten, direkt.

Anders Nunstedt, musikjournalist, Expressen:

– Har du fått något annat svar än Frans? Han har ett oroligt grepp på tävlingen. Alla älskar honom och låten, det gjorde de direkt och sen har det bara fortsatt. Han är överlägsen. Själv gillar jag Ace Wilder, den känns häftig. Den vågar ta lite andra vägar i melodin än det vanliga formatet. Men det är väl det den kommer falla på. Den är för krånglig, helt enkelt.

Anneli Wikström, nöjeschef och Melodifestivalexpert på Metro: 

– Frans! Jag tror att svenska folket har bestämt sig så det blir den internationella juryn som kommer att avgöra. Frans vann tittarnas hjärta med sin charm och sin boy next door-look och jag tycker att han, tillsammans med Ace Wilder,  har den bästa låten i årets tävling. Musikmässigt så ligger Frans låt helt rätt i tiden och jag tror att den kommer att funka bra i Eurovision.

Pia Andersson, Melodifestivalsnörd och före detta vice ordförande för Melodifestivalklubben:

– Frans vinner! Det gensvaret han fick när publiken hörde låten första gången är ovanligt och mycket talande. Det är något mycket speciellt med den låten och sättet han sjunger och framför den. Något som också talar för honom är att de förhandstippade favoriterna som Molly, Ace och Oscar har bra låtar men inte superlåtar, de kommer ta ut varandra.

Annika Lantz, programledare och komiker:

– Det är svårt att svara på, det finns ingen låt jag kan säga direkt. Det blir väl Gina!

Andreas Weise, artist:

– Jag tror att Frans vinner. Han känns opolerad och spontan! Det lite ”råa” och opretentiösa är en frisk fläkt i tävlingen. Hans charm hjälper givetvis mycket också. Låten är lite Justin Bieber/Jason Mraz och det är ju något som passar just nu.

Tobbe Ek, reporter och schlagerexpert på Aftonbladet: 

– Frans vinner. Allt pekar på att han blir folkets favorit plus att han får internationella juryns röster. Jag hoppas att appen gör att omröstningen gör att det blir extra spännande. Personligen så tycker jag att Zia, Molly eller Samir och Viktor skulle vara roligast att åka till Eurovision med. 

Ronny Larsson, chefredaktör på QX och schlagerexpert:

– Frans! För att han slog igenom så stort och den blev en så stor hit. Och jag tror alla charmades av honom. Det är en enkel modern melodi, absolut helt rätt låt att vinna. Känns fantastiskt att skicka ett så avskalat nummer året efter Måns mer sceniska bidrag.

Behrang Miri, artist och programledare: 

– Jag tror att antigen Panetoz eller Molly Sandén vinner Melodifestivalen i år.  Panetoz kan köra en Robin Stjernberg och via andra chansen ta hela rubbet. Molly Sandén har en extrem förankring bland den unga målgruppen som följer Mellon och kommer ge alla en tuff motstånd.

Anna Charlotta Gunnarsson, journalist, författare och schlagerfantast:

– Jag tror ju att Frans vinner. Han ligger så bra till och kommer gå bra i Eurovision. Hjärtat säger Oscar Zia, låten är bäst i år. Men sen skulle jag bli väldigt glad om Samir & Viktor vann! Det är en jättestark låt, en modern schlager. Det är viktigt att de syns och finns, de är av en annan samhällsklass som jag gärna skulle se mer av i gammelmedier, förutom ”Paradise Hotel” och bloggar etc.

Bert Karlsson, skivbolagslegendar:

– Det är svårt att säga i och med att den internationella juryn kommer avgöra. De kommer nog gillar Robin men i Sverige kommer Frans vinna överlägset. Jag tycker det är den bästa låten också, det är inte den ultimata vinnaren men startfältet är för svagt i övrigt. Det saknas melodier, de har ingen hook att hänga upp sig på förutom Samir & Viktors. Det är också så bra att Frans ställer sig rakt upp och ned och sjunger utan bomber och granater.

Andres Lokko, manusförfattare och nöjesjournalist:

– Jag följer inte Melodifestivalen eftersom musiken är jättekonstig och verkar mest vara för mycket små barn.

Jessica Andersson, artist:

– Jag tror det blir ganska svårt, även om Frans är storfavorit. Det är inte givet på något sätt än. Men jag vet ju var min röst ligger i alla fall – på Oscar Zia. Hans låt har allt en eurovisionlåt behöver, en stark refräng och ett snyggt nummer. Dessutom är Oscar en härlig människa. Som Trollhättebo håller jag också en extra tumme för SaRaha som också är härifrån.

Nina Andrén, Schlagerexpert:

– Frans vinner. Eftersom han har överlägset flest spelningar på Spotify sen alla låtar släpptes och det är bara hans namn det buzzas om på sociala medier och bland alla mina bekanta. Folk kan inte enas om vem som skulle kunna utmana så det lär bli ett stort glapp ner till tittarnas tvåa. Frans charm i kombination med en riktigt bra låt har fått alla på fall och jag tror inte ens internationella juryn kan stoppa honom. Om det funkar i Eurovision? Jag tror fan i mig att Sverige hamnar topp fem igen med Frans!

LÄS MER: Frans om anklagelserna: "Det är ingen grej"

klar

Artikellänk är kopierad

LINDA HELLUM
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro